Dla zabieganych, dla wielbicieli tuńczyka i dań z ryżu, dla każdego. Pyszny i szybki ryż z tuńczykiem i pieczarkami. Proste danie, które syci i smakuje. Polecam spróbować. Czasem w prostocie tkwi siła 😉
Składniki:
- około 1/2 opakowania ryżu – u mnie ryż amerykański Risana
- 2-3 pieczarki
- 1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym (185 g)
- około 1 czubatej łyżeczki masła
- sól himalajska i czarny mielony pieprz do smaku
- zielona pietruszka do podania
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja wykorzystałam ciut więcej niż 1/2 opakowania ryżu, resztę podałam z owocami).
Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na maśle doprawiając solą i pieprzem.
Do podsmażonych pieczarek dodajemy ugotowany ryż, szybko mieszamy (zmniejszamy ogień na minimalny). Następnie dodajemy tuńczyka z olejem, szybko mieszamy (danie ma być ciepłe). Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Ściągamy z palnika i posypujemy całość posiekaną zieloną pietruszką.
Smacznego