Szybki ryż z tuńczykiem i pieczarkami

Szybki ryż z tuńczykiem i pieczarkami (1)Dla zabieganych, dla wielbicieli tuńczyka i dań z ryżu, dla każdego. Pyszny i szybki ryż z tuńczykiem i pieczarkami. Proste danie, które syci i smakuje. Polecam spróbować. Czasem w prostocie tkwi siła 😉

Szybki ryż z tuńczykiem i pieczarkami (2)

Składniki:

  • około 1/2 opakowania ryżu – u mnie ryż amerykański Risana
  • 2-3 pieczarki
  • 1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym (185 g)
  • około 1 czubatej łyżeczki masła
  • sól himalajska i czarny mielony pieprz do smaku
  • zielona pietruszka do podania

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja wykorzystałam ciut więcej niż 1/2 opakowania ryżu, resztę podałam z owocami).

Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na maśle doprawiając solą i pieprzem.

Do podsmażonych pieczarek dodajemy ugotowany ryż, szybko mieszamy (zmniejszamy ogień na minimalny). Następnie dodajemy tuńczyka z olejem, szybko mieszamy (danie ma być ciepłe). Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Ściągamy z palnika i posypujemy całość posiekaną zieloną pietruszką.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz