Szybki ryż z jabłkami i cynamonem

Szybki ryż z jabłkami i cynamonem Dziś zapraszam Was na mój ulubiony, szybki ryż z jabłkami i cynamonem. Przygotowanie tego dania zajmie Wam dosłownie kilka minut, zwłaszcza jeśli tak jak ja macie wcześniej ugotowany ryż. Moja rodzina uwielbia taki ryż z jabłkami i cynamonem z patelni. Można go spokojnie podać na obiad lub kolacje. Możecie go wzbogacić o dodatek żurawiny, rodzynek, a nawet orzechów. Nam jednak najbardziej smakuje, ta najprostsza wersja ryżu z jabłkami. Spróbujcie.

Składniki: (porcja dla 2-3 osób)

  • 2 czubate szklanki ugotowanego wcześniej ryżu  (tyle mi zostało z innego dania, możecie dać mniej, wówczas starczą 2 większe jabłka)
  • 3 większe jabłka
  • cynamon mielony – u mnie od Skworcu
  • około 2 łyżek cukru (można dać więcej lub mniej w zależności od słodkości jabłek)
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy obrane i starte na grubych oczkach jabłka, skrapiamy je delikatnie sokiem z cytryny, mieszamy. Następnie posypujemy je 1-2 łyżkami cukru i cynamonem (po całej powierzchni, ilość dostosować do upodobań). Chwilę smażymy mieszając składniki.

Następnie dodajemy nasz ugotowany ryż, mieszamy i smażymy całość jeszcze z 2-3 minuty. Próbujemy, opcjonalnie dosładzamy lub dodajemy cynamonu.

Danie najlepiej smakuje na ciepło.

Smacznego

Robiąc zakupy spożywcze online nie zapomnij zapoznać się z rankingiem supermarketów na TopSpozywcze

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi