Szybki piernik bananowy

Szybki piernik bananowy

Piernik to ciasto, którego nie może zabraknąć na moim świątecznym stole. Klasyczny z miodem, wersja z dżemem, przełożony marmoladą, a może bananowy? Dziś polecam Wam przepis na szybki piernik bananowy. Wilgotny, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny piernik. Aromat, który unosi się po domu podczas pieczenia… Coś cudownego. Polecam Wam ten prosty przepis świąteczny piernik z bananami.

Jak przygotować piernik bananowy?

Przygotowanie takiego ciasta jest naprawdę proste. Wystarczy kilka podstawowych składników, dobra przyprawa do piernika i banany. Dlaczego piernik z bananami? Bananowy mus dodaje mu wilgotności i wzbogaca świetnie jego smak. Do tego ten zapach podczas pieczenia… Ja go uwielbiam <3 Bananowy piernik możecie przygotować w większej prostokątnej blaszce lub mniejszej tortownicy. W zależności od użytej blaszki piernik wyjdzie wyższy bądź niższy. Ja użyłam formy 27×37 cm marki Florina. Forma do pieczenia Florina sprawdza się idealnie w przypadku pierników i klasycznych ciast kruchych. Ciasto do niej się nie lepi, można je pokroić na idealne kawałki. Polecam. Florina to marka godna polecenia. Garnki florina, formy i najróżniejsze akcesoria florina kupuje się raz i służą przez lata.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 180 g bananów (waga po obraniu)
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 pełna łyżka przyprawy do piernika
  • ½ szklanki oleju
  • 3 jajka M
  • 1 płaska łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody

Przygotowanie:

Banany obieramy i przekładamy do miski blendera z nożami.

Miksujemy na bananowy mus.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę i mieszamy składniki łyżką.

Następnie dodajemy bananowy mus, mleko, wbijamy jajka, wlewamy olej, dodajemy kakao, cukier i przyprawę do piernika.

Wszystkie składniki mieszamy łyżką do połączenia.

Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. U mnie forma do pieczenia Florina 27×37 cm.

Masę wylewamy do formy.

Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Piernik pieczemy około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Piernik studzimy i polewamy polewą czekoladową. 

Gdy polewa zastygnie bananowy piernik kroimy na kawałki i podajemy.

Smacznego

Wpis powstał we współpracy z Garneczki.pl

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz