Szybki obiad. Pikantny ryż z warzywami.

Szybki obiad. Pikantny ryż z warzywami (1)Czasem nie mam po prostu czasu na dłuższe stanie w kuchni, wtedy idealnie sprawdzają się szybkie dania, które podaję bezpośrednio z patelni. Dziś zapraszam Was na pikantny ryż z warzywami. To nie tylko szybki, ale przede wszystkim pyszny i sycący obiad. Ja uwielbiam takie połączenia smaków. Spróbujcie i Wy.

Szybki obiad. Pikantny ryż z warzywami (2)

Składniki:

*mieszanka bez gotowych przypraw, całe opakowanie waży 450 g

**w zależności jak pikantne potrawy lubicie

Przygotowanie:

Gotujemy ryż. W między czasie przygotowujemy resztę składników dania.

Na patelni z 3 łyżkami oleju smażymy nasze warzywa, co jakiś czas mieszając. Gdzieś w połowie smażenia doprawiamy je przyprawą meksykańską (możecie na początek dodać mniej przyprawy) i odrobiną pieprzu.

Zmniejszamy gaz. Do warzyw dodajemy ugotowany ryż (gorący), delikatnie mieszamy całość. Dodajemy słodką wędzoną przyprawę, sos sojowy i 1-2 łyżki przegotowanej wody, całość delikatnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie (jeśli wcześniej nie dodaliśmy całej meksykańskiej przyprawy można dodać ją teraz). Smażymy jeszcze przez moment delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy kukurydzę z puszki (złagodzi potrawę dodając jej delikatnej słodyczy), mieszamy i od razu podajemy nasze danie.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi