Czasem nie mam po prostu czasu na dłuższe stanie w kuchni, wtedy idealnie sprawdzają się szybkie dania, które podaję bezpośrednio z patelni. Dziś zapraszam Was na pikantny ryż z warzywami. To nie tylko szybki, ale przede wszystkim pyszny i sycący obiad. Ja uwielbiam takie połączenia smaków. Spróbujcie i Wy.
Składniki:
- 1/2 szklanki ryżu Basmati Skworcu
- 1/2 opakowania warzyw na patelnię (brokuł, ziemniaki, marchew, fasolka)*
- 1 płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki Skworcu
- 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej Skworcu**
- do smaku czarny mielony pieprz Skworcu
- 2 łyżki słodkiej kukurydzy z puszki
- 3 łyżki oleju
- 1-2 łyżki wody przegotowanej
*mieszanka bez gotowych przypraw, całe opakowanie waży 450 g
**w zależności jak pikantne potrawy lubicie
Przygotowanie:
Gotujemy ryż. W między czasie przygotowujemy resztę składników dania.
Na patelni z 3 łyżkami oleju smażymy nasze warzywa, co jakiś czas mieszając. Gdzieś w połowie smażenia doprawiamy je przyprawą meksykańską (możecie na początek dodać mniej przyprawy) i odrobiną pieprzu.
Zmniejszamy gaz. Do warzyw dodajemy ugotowany ryż (gorący), delikatnie mieszamy całość. Dodajemy słodką wędzoną przyprawę, sos sojowy i 1-2 łyżki przegotowanej wody, całość delikatnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie (jeśli wcześniej nie dodaliśmy całej meksykańskiej przyprawy można dodać ją teraz). Smażymy jeszcze przez moment delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy kukurydzę z puszki (złagodzi potrawę dodając jej delikatnej słodyczy), mieszamy i od razu podajemy nasze danie.
Smacznego
Świetny pomysł na obiad 🙂
Dziękuję i polecam 🙂