Szybki mazurek z wiśniową nutą

Szybki mazurek z wiśniową nutą

Mazurek to proste, słodkie ciasto, które pojawia się na wielkanocnym stole. Mazurki mogą przybierać różne kształty. Można je przygotować w kształcie dużego jajka lub po prostu użyć dowolnej formy. Ja dziś polecam Wam prosty, szybki mazurek z wiśniową nutą. Pyszne kruche ciasto z wiśniowo-kajmakowym nadzieniem. Do tego kilka prostych dekoracji i mazurek gotowy. Mój przepis traktujcie jako inspirację. Pamiętajcie, że mazurek można dowolnie udekorować 😉 Ja nie jestem tu mistrzem. Zresztą… Mi pomagały dzieci i uważam, że wyszło uroczo 😉 Maluchy zadowolone, a to najważniejsze 😉

Ciasta na Wielkanoc

Jeśli szukacie innych pysznych przepisów na ciasta na Wielkanoc, to koniecznie sprawdźcie np. pyszny sernik z mlekiem skondensowanym lub ucierany makowiec z jabłkami. Nie zapomnijcie też o pysznej babce. Świetna jest np. babka serowa z mascarpone.

Mazurek wielkanocny przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej (160 g)
  • 80 g masła (lub margaryny)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko M
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki zimnej wody
  • konfitura wiśniowa – polecam tą z Wielkopolska Spiżarnia (z kawałkami wiśni)**
  • kajmak
  • dowolne ozdoby: u mnie wiśnie z syropu, mieszanka musli z owocami liofilizowanymi, listki mięty itd

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, żółtko i posiekane masło. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki zimniej wody.

Z ciasta formuje kulę. Schładzamy w lodówce przez około godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Ciastem wylepiamy formę na tartę (u mnie 35 x 11 cm, ale sprawdzi się też okrągła 24 cm). Spód dziurkujemy widelcem. Rada: Spód można lekko obciążyć np. grochem (ja tego dziś nie robiłam). Ściągamy go gdy boki zaczną się rumienić i dopiekamy całość.

Spód pieczemy w 180 stopniach (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do ładnego zarumienienia. Ciasto odstawiamy do przestudzenia.

Gdy wystygnie spód smarujemy konfiturą wiśniową.

Kajmak lekko podgrzewamy by miał bardziej płynną konsystencję i smarujemy nim całość (kajmak ma się lekko łączyć z konfiturą).

Mazurek dowolnie dekorujemy. U mnie kilka wiśni, gotowa czekoladowa figurka, listki mięty, liofilizowana truskawka w białej czekoladzie i musli z owocami liofilizowanymi.

Smacznego

** Moi drodzy, zostawiam Wam kod rabatowy na zakupy na stronie Wielkopolska Spiżarnia. Kod 10%: OKRUSZKI10 , który będzie ważny do końca kwietnia na produkty nieobjęte innymi promocjami.

Warto zajrzeć do Wielkopolskiej Spiżarni. Miody, konfitury, powidła oraz naturalne soki i syropy owocowe. Znajdziecie tam produkty powstające z lokalnych składników i wytwarzane w oparciu o tradycyjne procesy. Samo dobro. Polecam 🙂

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz