Bardzo lubię ciasta na kruchym cieście. W szczególności tym z przepisu mojej babci. Ciasta nie trzeba chłodzić, wałkować, przygotowuje się je naprawdę ekspresowo. Najczęściej robię na nim najróżniejsze tartaletki i mazurki. Dziś polecam Wam szybki mazurek różany na kruchym. Doskonały na święta, ale i też na różne okazje lub po prostu, gdy macie ochotę na sporo słodyczy 😉 Taki mazurek jest prosty w wykonaniu, nie za słodki, z pysznym różanym kremem, który idealnie komponuje się z migdałowymi płatkami i bardzo kruchym spodem. Spróbujcie.
Szybki mazurek różany na kruchym cieście
Szybki mazurek różany na kruchym cieście
2016-05-09 10:06:17
Nutrition Facts
Serving Size
250g
Amount Per Serving
Calories 855
Calories from Fat 752
% Daily Value *
Total Fat 86g
132%
Saturated Fat 48g
241%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 4g
Monounsaturated Fat 22g
Cholesterol 275mg
92%
Sodium 803mg
33%
Total Carbohydrates 10g
3%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 8g
Protein 15g
Vitamin A
67%
Vitamin C
0%
Calcium
25%
Iron
5%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (okrągła forma 27 cm)
Na kruchy spód
- 3 łyżki masła (pełne)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 1/2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę
- 2 1/3 łyżki konfitury z płatków róży od Polska Róża
- 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 2 czekoladowe jajeczka
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę dokładnie smarujemy tłuszczem (margaryną) i obsypujemy kaszą manną (strzepując nadmiar).
- Do misy dojemy 3 łyżki schłodzonego masła, dodajemy 1/2 szklanki cukru i 2 żółtka. Całość ucieramy. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miksujemy do uzyskania kruszonki. Odkładamy mikser i szybko ugniatamy ciasto ręką w jedną "kulę".
- Ciastem wylepiamy formę (rwiemy większe kawałki ciasta), lekko dociskając ręką. Robimy to sprawnie i w miarę szybko. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do ładnego zarumienienia około 25-30 minut (w zależności od piekarnika).
- Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawiamy w formie i studzimy. Gdy ciasto ostygnie wyciągamy je z formy i przygotowujemy krem.
- Mascarpone wyjmujemy z lodówki, przekładamy do miski i mieszamy rózgą lub mikserem na małych obrotach z konfiturą z płatków róży. Tak przygotowanym kremem smarujemy ciasto. Brzegi ciasta zdobimy obficie uprażonymi (delikatnie, mają się zarumienić) na suchej patelni płatkami migdałowymi. Na środek układamy połówki czekoladowych jajeczek (u mnie nadziewane) i kilka płatków migdałowych.
- Mazurka wkładamy do lodówki na około 30 minut. Podajemy.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/