Szybki mazurek różany na kruchym cieście

Szybki mazurek różany na kruchym cieście (1)Bardzo lubię ciasta na kruchym cieście. W szczególności tym z przepisu mojej babci. Ciasta nie trzeba chłodzić, wałkować, przygotowuje się je naprawdę ekspresowo. Najczęściej robię na nim najróżniejsze tartaletki i mazurki. Dziś polecam Wam szybki mazurek różany na kruchym. Doskonały na święta, ale i też na różne okazje lub po prostu, gdy macie ochotę na sporo słodyczy 😉 Taki mazurek jest prosty w wykonaniu, nie za słodki, z pysznym różanym kremem, który idealnie komponuje się z migdałowymi płatkami i bardzo kruchym spodem. Spróbujcie.

Szybki mazurek różany na kruchym cieście (2)Szybki mazurek różany na kruchym cieście

Szybki mazurek różany na kruchym cieście
Write a review
Print
855 calories
10 g
275 g
86 g
15 g
48 g
250 g
803 g
8 g
0 g
26 g
Nutrition Facts
Serving Size
250g
Amount Per Serving
Calories 855
Calories from Fat 752
% Daily Value *
Total Fat 86g
132%
Saturated Fat 48g
241%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 4g
Monounsaturated Fat 22g
Cholesterol 275mg
92%
Sodium 803mg
33%
Total Carbohydrates 10g
3%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 8g
Protein 15g
Vitamin A
67%
Vitamin C
0%
Calcium
25%
Iron
5%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (okrągła forma 27 cm)
Na kruchy spód
  1. 3 łyżki masła (pełne)
  2. 1/2 szklanki cukru
  3. 2 żółtka
  4. 1 1/2 szklanki mąki
  5. szczypta soli
  6. 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę
  1. 2 1/3 łyżki konfitury z płatków róży od Polska Róża
  2. 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  3. 4 łyżki płatków migdałowych
  4. 2 czekoladowe jajeczka
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę dokładnie smarujemy tłuszczem (margaryną) i obsypujemy kaszą manną (strzepując nadmiar).
  2. Do misy dojemy 3 łyżki schłodzonego masła, dodajemy 1/2 szklanki cukru i 2 żółtka. Całość ucieramy. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miksujemy do uzyskania kruszonki. Odkładamy mikser i szybko ugniatamy ciasto ręką w jedną "kulę".
  3. Ciastem wylepiamy formę (rwiemy większe kawałki ciasta), lekko dociskając ręką. Robimy to sprawnie i w miarę szybko. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do ładnego zarumienienia około 25-30 minut (w zależności od piekarnika).
  4. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawiamy w formie i studzimy. Gdy ciasto ostygnie wyciągamy je z formy i przygotowujemy krem.
  5. Mascarpone wyjmujemy z lodówki, przekładamy do miski i mieszamy rózgą lub mikserem na małych obrotach z konfiturą z płatków róży. Tak przygotowanym kremem smarujemy ciasto. Brzegi ciasta zdobimy obficie uprażonymi (delikatnie, mają się zarumienić) na suchej patelni płatkami migdałowymi. Na środek układamy połówki czekoladowych jajeczek (u mnie nadziewane) i kilka płatków migdałowych.
  6. Mazurka wkładamy do lodówki na około 30 minut. Podajemy.
  7. Smacznego
beta
calories
855
fat
86g
protein
15g
carbs
10g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz