Szybki makowiec

Szybki makowiec

Kto lubi makowce? U mnie to jedno z ciast, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce robię w najróżniejszych wersjach. Rolady, gwiazdy drożdżowe, makowce na kruchym spodzie i te najłatwiejsze ucierane. Dziś mam dla Was przepis na szybki makowiec. Wystarczy wszystko zmiksować i już można piec. Polecam 🙂 Pyszny, idealny przepis na makowiec dla zabieganych 😉

Jak zrobić szybki makowiec?

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej – u mnie tortowa ToTa
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mielonego maku
  • 150 g rozpuszczonego masła (lekko ciepłe)
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru marcepanowego lub aromat marcepanowy

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier puder. Dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy rozpuszczone masło (lekko ciepłe). Miksujemy krótko do połączenia.

Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier marcepanowy lub aromat i mielony mak. Całość miksujemy tylko do połączenia składników.

Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego sprawdzamy ciasto patyczkiem.

Studzimy i dowolnie dekorujemy. U mnie polewa z białej czekolady i świąteczne posypki.

Smacznego

Wpis we współpracy z ToTa mąka

One comment

Dodaj komentarz