Dziś zapraszam Was na danie pełne zieleni. Szybki makaron z czosnkiem niedźwiedzim, zieloną papryką i pietruszką. Ostatnio na moje kuchenne półki trafiły wyroby prosto z Ziemi Przemyskiej – pesto z czosnku niedźwiedziego, kiszony dereń oraz cymes dereniowy od Ryś Podkarpacki. Gospodarstwo rolne Ryś Podkarpacki zostało założone w 1997 roku. Położone jest w Polskich Karpatach Wschodnich (Park Krajobrazowy Pogórza Przemyskiego i Natura 2000). Cały sad wypełniają owoce derenia. Słyszeliście już o nich? Te soczyste, kwaskowate owoce są bogate w witaminy, polifenole, kwasy organiczne i antocyjany. Obecnie są w nim również związki mineralne, takie jak: potas, wapń, fosfor, sód, magnez, a także żelazo, cynk, miedź i mangan. Czyli samo zdrowie. Ryś Podkarpacki do swojej oferty dodał również słoiczki z czosnkiem niedźwiedzim, które wykorzystałam do przygotowania makaronu.
Składniki:
- porcja makaronu penne (u mnie 3 garście suchego)
- 2 czubate łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego ziemi przemyskiej od Ryś Podkarpacki
- 1/4 zielonej papryki
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- pieprz ziołowy do smaku (u mnie 3 większe szczypty)
- opcjonalnie sól do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta.
Na patelnię wykładamy 2 czubate łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego, dodajemy pokrojoną w kostkę zieloną paprykę (chrupki akcent dania) i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Całość doprawiamy pieprzem ziołowym i opcjonalnie solą (próbujemy). Na koniec dodajemy posikaną zieloną pietruszkę, mieszamy i od razu podajemy.
Smacznego
Zaintrygowałaś mnie tym pesto z czosnkiem niedźwiedzim. Osobiście taki czosnek uwielbiam i suszony dodaję do wielu potraw, ale pesto jeszcze z niego nie jadłam 🙂
🙂