Dziś zapraszam Was na szybki makaron z cukinią i pieczarkami. To prosta propozycja obiadowa, którą można przygotować dosłownie w kilka minut (zwłaszcza jeśli tak jak ja macie wcześniej ugotowany makaron). Osobiście uwielbiam takie połączenia smaków. A że w kuchni mam jeszcze sporą ilość cukinii, to bardzo chętnie przygotowuję takie pyszne, proste dania obiadowe. Spróbujcie i Wy.
Składniki:
- ugotowany wcześniej makaron świderki – u mnie wersja z kurkumą Makarony Babuni EkoMak*
- 1/2 małej cukinii
- 3 pieczarki
- 2 łyżki masła Ghee
- 1 cebula dymka
- do smaku: świeżo mielony pieprz, sól himalajska i słodka czerwona papryka
- posiekana zielona pietruszka
*około 2 porcje
Przygotowanie:
Na maśle Ghee podsmażamy pokrojoną cebulkę, obrane i pokrojone (u mnie w większe i mniejsze kawałki) pieczarki. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię (u mnie młoda, więc kroiłam ze skórką w ćwierć plasterki), doprawiamy słodką czerwoną papryką (większa szczypta). Podsmażamy, co jakiś czas mieszając aż cukinia będzie lekko miękka, ale nie ma się rozpadać. Dodajemy ugotowany makaron, szybko mieszamy składniki. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku. Podajemy od razu posypane dużą ilością zielonej pietruszki.
Smacznego
Uwielbiam makaron z cukinią, z pieczarkami jeszcze nie próbowałam, ale następnym razem na pewno dodam. Pozdrawiam
Polecam 😀
Uwielbiam takie dania 🙂
😀
Smakowita propozycja 🙂 Mniam…
Dziękuję 😀
Świetne są takie szybkie i proste dania. Szczególnie dla zapracowanych!
😀