Szybki makaron z ajvarem, serem korycińskim i kabanosem

Szybki makaron z ajvarem, serem korycińskim i kabanosem (4)

Kiedyś makaron kojarzył mi się jedynie ze spaghetti i dodatkiem do zupy. Ale później po prostu pokochałam szybkie makaronowe obiady, sałatki, zapiekanki… Dziś zapraszam Was na pyszne połączenie smaków w postaci szybkiego makaronu z ajvarem, serem korycińskim i kabanosem. Ja użyłam makaronu kokardki, ale możecie użyć również np. makaronu świderki lub rurki. Cały sekret smaku tkwi w serze korycińskim, wspaniale się rozpuszcza i nadaje daniu słonawego smaku. Taki posiłek możecie zjeść w ramach szybkiego obiadu. Spróbujcie.

Szybki makaron z ajvarem, serem korycińskim i kabanosem (3)

Składniki: (na 1 porcję)

  • około 1 i 3/4 szklanki makaronu kokardki
  • 1 czubata łyżka ajvaru łagodnego (pasta warzywna papryka&bakłażan)
  • 2 kabanosy drobiowe
  • około 110 g sera korycińskiego z dodatkami (najlepiej z czosnkiem dla wyrazistości smaku) serowarpodlaski.pl
  • około 2 i 1/2 cm pora
  • pieprz czarny mielony do smaku

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Ser kroimy w drobną kostkę, a kabanosy w plasterki. Dodatkowo siekamy dowolnie pora. Składniki przekładamy do miski.

Szybki makaron z ajvarem, serem korycińskim i kabanosem (1)

Do miski z przygotowanymi składnikami przekładamy nasz makaron (najlepiej wyciągać go bezpośrednio z wody sitkiem, aby był gorący). Dodajemy 1 czubatą łyżkę ajvaru, doprawiamy całość czarnym mielonym pieprzem i szybko mieszamy całość łyżką. Próbujemy. Ser pod wpływem ciepła powinien zacząć się ładnie topić. Tak przygotowany makaron przekładamy na talerz. Możemy po wierzchu posypać odrobiną drobniej posiekanego pora.

Szybki makaron z ajvarem, serem korycińskim i kabanosem (2)

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz