Kiedyś makaron kojarzył mi się jedynie ze spaghetti i dodatkiem do zupy. Ale później po prostu pokochałam szybkie makaronowe obiady, sałatki, zapiekanki… Dziś zapraszam Was na pyszne połączenie smaków w postaci szybkiego makaronu z ajvarem, serem korycińskim i kabanosem. Ja użyłam makaronu kokardki, ale możecie użyć również np. makaronu świderki lub rurki. Cały sekret smaku tkwi w serze korycińskim, wspaniale się rozpuszcza i nadaje daniu słonawego smaku. Taki posiłek możecie zjeść w ramach szybkiego obiadu. Spróbujcie.
Składniki: (na 1 porcję)
- około 1 i 3/4 szklanki makaronu kokardki
- 1 czubata łyżka ajvaru łagodnego (pasta warzywna papryka&bakłażan)
- 2 kabanosy drobiowe
- około 110 g sera korycińskiego z dodatkami (najlepiej z czosnkiem dla wyrazistości smaku) serowarpodlaski.pl
- około 2 i 1/2 cm pora
- pieprz czarny mielony do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Ser kroimy w drobną kostkę, a kabanosy w plasterki. Dodatkowo siekamy dowolnie pora. Składniki przekładamy do miski.
Do miski z przygotowanymi składnikami przekładamy nasz makaron (najlepiej wyciągać go bezpośrednio z wody sitkiem, aby był gorący). Dodajemy 1 czubatą łyżkę ajvaru, doprawiamy całość czarnym mielonym pieprzem i szybko mieszamy całość łyżką. Próbujemy. Ser pod wpływem ciepła powinien zacząć się ładnie topić. Tak przygotowany makaron przekładamy na talerz. Możemy po wierzchu posypać odrobiną drobniej posiekanego pora.
Smacznego