Uwielbiam cukinię. Ostatnio moja ciocia obdarowała mnie 2 pięknymi cukiniami wprost ze swojego ogrodu. Nie mogłam się oprzeć by nie zrobić z nich pysznego obiadu. Polecam Wam pyszne a la leczo w wersji ekspresowej na passacie pomidorowej. Idealny, tani obiad, w sam raz na pochmurne, deszczowe dni. Spróbujcie. A jeśli macie w posiadaniu więcej cukinii polecam również przepis na placuszki.
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża pomarańczowa papryka
- 1 większa cebula
- około 4 łyżki oleju
- 3 kiełbaski (u mnie złociste)
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej (u mnie od Pro-BIO)
- 1/2 łyżeczki soli ziołowej (u mnie od Pro-BIO)
- 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- 1 czubata słodkie czerwonej papryki
- pieprz i sól (np. himalajska) do smaku
- zielona pietruszka do podania
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju (ja całe danie przygotowuje w dużym garnku). Papryki kroimy w większą kostkę i wrzucamy do podsmażonej cebuli. Wszystko smażymy na małym ogniu. Cukinie myjemy i kroimy dowolnie np. w dużą kostkę (w zależności jakie lubimy). Dodajemy do naszej papryki. Całość doprawiamy solą ziołową, papryką ostrą i słodką. Dodajemy jeszcze około 1 łyżki oleju, mieszamy. Całość smażymy, mieszając co jakiś czas, około 10-15 minut na małym ogniu do lekkiego zmięknięcia papryki.
Następnie dodajemy 1 szklankę passaty pomidorowej, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut.
Potem dodajemy podsmażoną na oleju pociętą w półplasterki kiełbasę, a całość doprawiamy pieprzem (opcjonalnie odrobiną soli). Znów wszystko mieszamy.
Nasze a la leczo gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości wszystkich warzyw. Próbujemy.
Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami. Po wierzchu warto posypać każdy talerz zieloną pietruszką.
Szybki i tani obiad. A la leczo z kiełbasą na passacie pomidorowej.
Smacznego
Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
Mniam jakie pyszności 🙂
Dziękuję
Szybki i tani, a w dodatku bardzo apetyczny. Takie obiadki to ja lubię. Mniam, mniam 🙂 Pozdrawiam 🙂
mmm no no co my tu mamy <3
😀