Szybka zupa grochowa z drożdżowymi paluchami z makiem Jesienią nie ma nic lepszego niż gorąca zupa i domowe pieczywo 🙂 Zgodzicie się? Dlatego dziś, gdy za oknem szaro, buro i ponuro, a mroźny wiatr przeszywa na wskroś, przygotowałam pyszną, sycącą zupę grochową. Grochówkę podałam z domowymi paluchami drożdżowymi z makiem. Dla mnie – duet idealny! Polecam i Wam.
Paluchy drożdżowe przygotowałam wczoraj wieczorem. A w przygotowaniach błyskawicznej zupy pomogły mi niezawodne produkty Dania Babci Zosi. Sięgam po nie, gdy mam naprawdę zabiegany dzień lub gdy mam po prostu ochotę na coś pysznego, a pod ręką brakuje wszystkich składników. Dania Babci Zosi zawierają tylko naturalne składniki składające się z suszonych warzyw czy owoców i przypraw. Można je traktować jako bazę, którą można wzbogacić według upodobań.
Niespodzianka! Z kodem rabatowym slodkieokruszki -20% na zakupy w sklepie online www.daniababcizosi.pl (kod ważny do 30 listopada)
Składniki:
Na zupę:
- 1,2 litra bulionu
- 2 duże ziemniaki
- 2 garści mrożonej krojonej włoszczyzny w paskach
- 1 opakowanie zupy grochowej Dania Babci Zosi
- 1 łyżka masła
- pieprz i sól do smaku
- zielona pietruszka do podania
Na drożdżowe paluchy z makiem:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki cukru (można dać mniej)
- 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania paluchów)
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- mak do posypania paluchów
Przygotowanie:
Zupa grochowa:
Do garnka z bulionem wsypujemy zawartość obu saszetek Dania Babci Zosi. Mieszamy, zagotowujemy. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i włoszczyznę. Gotujemy całość do miękkości warzyw, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy masło, gotujemy aż się rozpuści. Próbujemy wszystko i opcjonalnie doprawiamy do smaku.
Paluchy drożdżowe:
Do miseczki z ciepłym mlekiem wkruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru i mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok, aby nasz zaczyn „ruszył”.
Do dużej miski dodajemy resztę składników i nasz zaczyn. Ciasto wstępnie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy ręką. Odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 h).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12-14 części (w zależności od tego jak grube paluchy lubimy). Formujemy z każdej podłużne wałeczki. Układamy je na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy przykryte ściereczką do podrośnięcia (na 20 min). Następnie smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem.
Tak przygotowane paluchy pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) około 15-20 minut. Paluchy należy obserwować.
Paluchy podajemy z gorącą zupą 🙂
Smacznego