W chwilach, gdy potrzebuję zjeść coś szybkiego, sycącego i ciepłego stawiam na proste zapiekanki. Kilka ulubionych dodatków, które można dowolnie modyfikować i zwiększać, długa bagietka, chwila w piekarniku i już można jeść 😉 Dziś polecam Wam szybką zapiekankę z suszonymi pomidorami. Moja wersja była lekka i naprawdę prosta. Mężowi urozmaiciłam zapiekankę w dodatek kiełbasy. Do tego ketchup lub ulubiony sos np. czosnkowy (przepis znajdziecie tutaj). Szybko i smacznie 🙂 Czasem na prawdę nie trzeba nic więcej.
Składniki: (na 2 zapiekanki)
- 1 długa bagietka
- 5 mniejszych pieczarek
- około 8 suszonych pomidorów Amkez (ilość zależy od długości bagietki)
- około 1/4 szpiczastej czerwonej papryki
- łagodny ketchup
- starty żółty ser
- opcjonalnie kiełbasa i ulubione przyprawy np. bazylia (ja w swojej wersji pominęłam)
Przygotowanie:
Bagietkę kroimy wzdłuż na dwie części. Każdą część smarujemy ketchupem (dość obficie), dodatkowo można zmieszać ketchup z ulubionymi przyprawami np. bazylią. Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy i kroimy w plasterki. Plasterki pieczarek układamy na ketchupie. Następnie układamy suszone pomidory, pokrojoną paprykę i opcjonalnie kiełbasę. Całość posypujemy startym żółtym serem (ilość wg upodobań, u mnie mniej). Zapiekanki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (u mnie gazowy). Zapiekamy do stopnienia sera i chrupkości bułki. Uwaga należy obserwować pomidory i najlepiej je dobrze przykryć serem, aby ich nie przypalić. Zapiekanki podajemy z ketchupem lub ulubionym sosem np. czosnkowym (polecam zrobić domowy – przepis (klik)).
Smacznego
Bardzo lubię suszone pomidory 🙂 Fajna!
Pozdrawiam ciepło 🙂
Ja również je uwielbiam, dlatego dodaję je do wielu dań.
Pozdrawiam 🙂