Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiem

Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiemDziś zapraszam Was na pyszny i bardzo prosty przepis (pomysł). Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiem, to idealna propozycja na każdą porę dnia. Taka zapiekanka sprawdzi się przede wszystkim w sytuacji, gdy głód doskwiera, a czas na zegarze lub zmęczenie nie pozwalają na długie stanie w kuchni. Spróbujcie.

Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiem.Moją szybką zapiekankę chlebową przygotowałam z  sosem salsa mexicana Folwark. Takie połączenie boczku i meksykańskich smaków sprawdziło się idealnie.

Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiem
Write a review
Print
2 calories
1 g
0 g
0 g
0 g
0 g
9 g
53 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
9g
Amount Per Serving
Calories 2
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 53mg
2%
Total Carbohydrates 1g
0%
Dietary Fiber 0g
1%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
1%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (dla ułatwienia podaję składniki na 1 zapiekankę)
  2. 3 kromki chleba tostowego*
  3. 1 grubszy plaster boczku wędzonego - około 1 łyżki po pokrojeniu w kostkę
  4. 1 czubata łyżeczka sosu salsa mexicana Folwark
  5. 1 jajko klasy M
  6. Por - 1 łyżeczka drobno posiekanego
  7. * do przygotowania nadaje się zarówno świeży, jak i czerstwy chleb tostowy (u mnie czerstwy)
Przygotowanie
  1. Bierzemy 3 kromki chleba tostowego, obcinamy skórki i lekko rozwałkowujemy kromki. Kromkami obkładamy dno i boki foremki do większych babeczek.
  2. Boczek kroimy w kostkę. Następnie układamy go w środek chlebowej babeczki.
  3. W miseczce mieszamy sos salsa mexicana z jednym jajkiem. Następnie wylewamy naszą masę na boczek. Powinna przykryć cały boczek (środek zapiekanki) i wsiąknąć lekko w "chlebowe boki".
  4. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy na środkowym poziomie do ścięcia masy jajecznej, około 25 minut.
  5. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestygnięciu możemy wyjąć zapiekankę z foremki. Posypujemy wierzch posiekanym porem.
  6. Smacznego
beta
calories
2
fat
0g
protein
0g
carbs
1g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz