Na sylwestrowym przyjęciu, zresztą jak na każdym innym spotkaniu nie może zabraknąć słodkości. Ja polecam Wam szybką szarlotkę na kruchym cieście z migdałową nutą. Prosta w przygotowaniu, pyszna, idealna dla każdego wielbiciela kruchych ciast czy jabłeczników 😉 Spróbujcie i Wy.
A do szarlotki polecam podać jakąś pyszną kawę. U mnie kawa rozpuszczalna od Tea Rebels. Taka kawa budzi do życia i… dłuższej zabawy 😉 A jeśli akurat nie lubicie kawy, to w szerokiej ofercie Tea Rebels na pewno znajdziecie nie jedną pyszną herbatę.
Składniki: (na tortownicę 26 cm)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 krople aromatu – u mnie migdałowy Emix
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Emix
- 220 g masła lub margaryny
- 1 całe jajko klasy M
- 3 żółtka jaj klasy M
- 1 słoik jabłka prażonego z cukrem trzcinowym 900 ml (gęste)
- cukier puder do oprószenia ciasta
- mała garść płatków migdałowych Emix do posypania po wierzchu
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Do większej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy aromat migdałowy, posiekane masło (lub margarynę), jedno całe jajko i 3 żółtka. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta (ja zawsze robię z niego kulę).
Ponad połową ciasta wylepiamy wysmarowaną wcześniej margaryną i obsypaną kaszą manną tortownicę. Tworzymy małe ranty z ciasta. Ciasto nakłuwamy delikatnie widelcem. Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Nasz spód podpiekamy około 15 minut (ma być lekko złoty). Następnie wyciągamy formę z piekarnika, nakładamy łyżką nasze prażone jabłka, lekko ugniatamy. Na wierzch układamy łatki z pozostałej ilości ciasta. Ciasto znów wkładamy do piekarnika i pieczemy aż wierzch ładnie się zarumieni – u mnie około 40 minut, ale czas pieczenia zależy od piekarnika (należy obserwować ciasto, bo może być już wcześniej gotowe).
Gdy ciasto wystygnie wyciągamy je z formy, oprószamy cukrem pudrem i posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego
szarlotką nigdy nie pogardzę 🙂 bardzo lubię to ciasto 🙂
😀