Szybka surówka z kapustą, papryką i ogórkiem Prosta, szybka i pyszna surówka do obiadu. U mnie takie surówki powstają często pod wpływem chwili. Zaglądam do lodówki, do koszyczków z warzywami stojących na blacie i po prostu robię z tego co mam surówki. Tak też było i w tym wypadku 😉 Smaku całej surówkę dodaję pyszne ogórki Moryń. Uwielbiamy te ćwiarteczki. Idealne jako dodatek do obiadu, sałatek lub jako przekąska na przyjęciach. Świetnie smakują z kromką domowego pieczywa (polecam Wam ten przepis na chleb).
A wracając do szybkiej surówki… Pamiętajcie, że ilość składników można dopasować do własnych potrzeb. U mnie była, to jedna z 4 surówek jakie podałam do obiadu, więc taka wielkość była wystarczająca.
Składniki:
- 1/4 czerwonej papryki
- 5 liści białej kapusty
- 2-3 ogórki ćwiartki Moryń
- około 2 łyżki drobno pokrojonego pora (biała część)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Paprykę i ogórki kroimy np. w kostkę (nie musi być idealna), przekładamy do miski. Dodajemy por. Liście kapusty drobno kroimy/szatkujemy. Dodajemy do reszty składników. Następnie dodajemy olej i doprawiamy całość solą i pieprzem. Mieszamy, pod koniec dodajemy sok z cytryny do smaku, mieszamy i próbujemy.
Smacznego