Jeśli szukacie pysznej i szybkiej w przygotowaniu sałatki na świąteczny stół polecam Wam sałatkę śledziową z cieciorką i ogórkiem. Sałatka idealna dla wielbicieli śledzi oraz dla „zabieganych”, którzy na przygotowanie swoich świątecznych dań mają naprawdę mało czasu. Polecam i życzę Wam zdrowych, wesołych, rodzinnych Świąt 🙂
Składniki:
- 250 g filetów śledziowych a la matjas*
- 3 łyżki cieciorki z puszki
- 2 ogórki konserwowe „POLONAISE”
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- 2 pełne łyżki majonezu
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- mała szczypta soli ziołowej do smaku
*jeśli użyjecie lekko solonych śledzi (dostępne w sklepach) sałatka będzie jeszcze szybsza, wystarczy je wówczas moczyć około 30 minut
Przygotowanie:
Filety śledziowe płuczemy, a potem moczymy w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Wodę zmieniamy co najmniej 2 razy. Po tym czasie kroimy je na około 1 cm kawałki i przekładamy do miski. Do naszych śledzi dodajemy 3 łyżki cieciorki z puszki, 2 pokrojone ogórki konserwowe, posiekaną zieloną pietruszkę i majonez. Całość doprawiamy do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną (mała szczypta) soli ziołowej. Mieszamy, próbujemy.
Smacznego
Polecam produkty POLONAISE:
W ofercie znajdzie również inne produkty:
Bardzo apetyczna sałatka 🙂
Dziękuje i polecam 🙂