Uwielbiam ryż i tuńczyka. Dziś zapraszam Was na pyszne połączenie tych dwóch wspaniałych składników w szybkiej sałatce ryżowej z tuńczykiem. Taka sałatka ryżowa z tuńczykiem sprawdzi się równie dobrze na przyjęciu, do zabrania do pracy, a nawet w formie kolacji. Jeśli będziecie mieć wcześniej ugotowany ryż jej wykonanie zajmie Wam dosłownie kilka chwil. A resztę zaoszczędzonego czasu możecie spokojnie spędzić np. na przeglądaniu książek z nowymi pysznymi inspiracjami. Ja ostatnio dosłownie zasiedziałam się przy pakiecie Jemie Oliver’s Food Tube, który zamówiłam w księgarni internetowej BookMaster. Zamawiając jedną pozycję dostałam dwie (pakiet). Więc miałam, aż 100 nowych przepisów do przeglądania. Pierwsza książeczka z pakietu, to „Sezonowe słodkości” – prosto i słodko, idealne przepisy dla początkujących lub dla chcących np. tak jak ja wzbogacić swoje przepisy na babeczki o nowy krem czy dodatek. A drugą z pakietu była książka „Rodzinne przysmaki”. Znalazłam w niej kilka naprawdę pysznych, szybkich i niedrogich dań do wypróbowania. Niedługo na blogu pojawi się przepis na risotto z zielonym groszkiem i łososiem (inspirowany wspomnianą książką). Ale póki co zapraszam na moją sałatkę ryżową z tuńczykiem 🙂
Składniki:
- 1 szklanka ryżu brązowego długiego BIO (u mnie z eSłoneczko)
- puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju 185 g
- 1 czubata łyżka posikanej zielonej pietruszki
- 3 łyżki kukurydzy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ryż gotujemy wcześniej do miękkości (nie można go rozgotować). Studzimy. Do zimnego ryżu dodajemy całą puszkę rozdrobnionego tuńczyka wraz z olejem, mieszamy ryż z tuńczykiem. Następnie dodajemy posiekaną zieloną pietruszką i kukurydzę, znów mieszamy. Na koniec wszystko doprawiamy sola i pieprzem do smaku, mieszamy i próbujemy.
Smacznego