Dawno nie jadłam sałatki makaronowej, a przecież tak je uwielbiam. Dlatego ostatnio przygotowałam jej szybką wersję – sałatka makaronowa z pieczarkami, ogórkiem i kukurydzą. Połączenie idealne. Taka sałatka syci i cieszy smakiem, a jej wykonanie jest naprawdę proste i szybkie. Do jej przygotowania użyłam makaronu typu penne, ale możecie również użyć np. świderków. Spróbujcie.
Składniki:
- około 250 g makaronu Penne Rigate (u mnie od Malma)
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3-4 większe pieczarki
- 2 średnie ogórki kwaszone
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- 2 łyżki jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- około 1-2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy.
Pieczarki obieramy (ja używam samych kapeluszy). Następnie każdą kroimy na pół, a później w plasterki. Smażymy je na małej ilości oleju doprawiając solą i pieprzem.
Usmażone pieczarki dodajemy do ugotowanego (i ostudzonego) makaronu. Następnie dodajemy kukurydzę z puszki (odsączoną), posiekany szczypior i pokrojone w kostkę kwaszone ogórki. Do wszystkiego dodajemy jogurt i majonez, a następnie całość doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiając.
Jak każdą sałatkę i ta można włożyć do lodówki, aby smaki się „przegryzły”.
Moi drodzy, jeśli skorzystaliście z przepisu prześlijcie proszę zdjęcie na mój mail lub za pośrednictwem Facebook.
Zdjęcie umieszczę w galerii „Czytelnicy pieką/gotują” na blogu.
Smacznego
Ale mam ochotę na sałatkę makaronową. Jestem taka głodna na sam widok. Mogę porcyjkę? 🙂 Wygląda pysznie. Pozdrowionka serdeczne! 🙂
Zapraszam ☺