Były desery, dania główne, a nawet dania z grilla, teraz nadszedł czas na pizzę. U mnie w domu ten popularny fast food przygotowuje zazwyczaj mąż. Wówczas pizza jest pełna dodatków i… jest naprawdę duża. No cóż… uwielbiamy domową pizzę. Na przepis męża jeszcze przyjdzie czas 😉 Dziś zapraszam Was na moją wersję pizzy. Szybka pizza z ziołowym kurczakiem. Przygotowanie tej pizzy nie zajmie Wam zbyt wiele czasu, jest łatwa i skomponowana z ogólnodostępnych składników. To tzw. awaryjna pizza. Przygotowałam ją pewnego dnia, gdy chciałam zrobić szybką i smaczną kolację dla męża, a z powodu choroby dzieci nie mogłam wyjść do sklepu i zakupić większej ilości składników. Efekt? Mąż był bardzo zadowolony, pizza znikła niezwykle szybko i teraz często gości na naszym stole. Spróbujcie i Wy. Polecam taką szybką pizzę z ziołowym kurczakiem.
Przepraszam za jakość zdjęcia – wykonane w pośpiechu.
- Składniki:*
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 150 ml ciepłej wody
- 7 g suchych drożdży
- około 3-3 1/2 łyżki ketchupu
- mała szczypta pieprzu
- 2 czubate łyżeczki soli ziołowej
- 1/2 piersi z kurczaka
- około 1 1/2 łyżki masła lub innego tłuszczu do smażenia
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 plastry żółtego sera starte na grubych oczkach
- * pamiętajcie, że pizza powstała z dostępnych składników. Tradycyjnie polecam wykorzystać zamiast ketchupu sos pomidorowy.
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, olej i suche drożdże. Na koniec dolewamy ciepłą wodę (! nie gorącą). Wszystko zagniatamy ręką, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli nasze ciasto się za bardzo lepi można dodać odrobinę mąki (! ale nie należy przesadzać z jej ilością). Z ciasta formujemy kulę i zostawiamy je w ciepłym pomieszczeniu na około 30-40 minut (powinno podrosnąć). Ja swoje zamykam w specjalnej misce z przykryciem do wyrobu ciast drożdżowych, ale można po prostu przykryć miskę ściereczką.
- Gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Pierś kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię i posypujemy obficie solą ziołową. Mieszamy, smażymy kilka minut, aż nasze kawałki kurczaka dobrze się zarumienią.
- Gdy ciasto podrośnie układamy je w blaszce do tortów wysmarowanej margaryną i delikatnie ugniatamy miejsce przy miejscu, aby ciasto wypełniło całą blaszkę. Jeśli nie zależy nam na okrągłej i wyrośniętej ("puchatej") pizzy ciasto możemy po prostu ułożyć na każdej innej blaszce i uformować z niego pożądany kształt.
- Na uformowaną pizzę dajemy ketchup (lub sos pomidorowy jeśli taki posiadamy). Ketchup posypujemy z wierzchu delikatnie pieprzem. Następnie wykładamy nasze ziołowe kawałki kurczaka. Całość posypujemy posiekaną dowolnie czerwoną cebulą.
- Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Pieczemy około 18 minut. Wyjmujemy, szybko ściągamy boki formy, a całość posypujemy startym na grubych oczkach serem. Znów wkładamy do piekarnika na około 4-5 minut (do rozpuszczenia sera).
- Podajemy od razu.
- Smacznego