Szybka pizza na dużą blachę

Szybka pizza na dużą blachę. Kto lubi domową pizze? My uwielbiamy, a już w szczególności mój mąż. Jak tylko jest w weekend lub ma jakieś wolne pada hasło „A może przygotujemy pizze?” Ostatnio postawiliśmy na prostotę. Trzy proste dodatki – pieczarki, cebula, kiełbasa i sprawdzone ciasto na pizze na świeżych drożdżach. Wyszło idealnie. Oczywiście możecie dodać inne ulubione składniki. W domowej pizzy liczy się przede wszystkim dobre ciasto i ser – polecam mozzarelle, my tym razem niestety nie mieliśmy, ale wyszło i tak pysznie.

Taką domową pizze przygotujecie w naprawdę szybko. U mnie całość jest wręcz ekspresowa zwłaszcza odkąd mam mój nowy piekarnik parowym seria 600 SteamBake EOD6C71X Electrolux. Ma wiele wspaniałych funkcji, część wciąż odkrywam. Ale dla mnie jednym z największych zalet tego piekarnika jest czas nagrzewania. Tryb szybkiego nagrzewania piekarnika pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika (!) do pracy w wymaganej temperaturze. Dzięki temu wszystko mogę przygotować o wiele szybciej. Polecam Wam ten sprzęt.

A wracając do szybkiej pizzy na dużą blachę… Polecam Wam spróbować.

Szybka pizza na dużą blachę na świeżych drożdżach

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (dziś wymieszałam pół na pół mąkę typ „0” i pszenną, pizza miała fajne ciasto)
  • szczypta soli
  • pół łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 4-5 pieczarek
  • sos pomidorowy lub passata pomidorowa
  • 1 cebula
  • kilka plasterków ulubionej kiełbasy lub szynki
  • mozzarella (najlepiej) lub opcjonalnie inny ser

Będziemy potrzebować jeszcze:

  • dużą blachę z piekarnika, papier do pieczenia i odrobinę oleju

Przygotowanie:

Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy około łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, nasze drożdże i oliwę (lub olej). Całość wstępnie mieszamy, a następnie zagniatamy dokładnie ręką. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej potrzeby zachowując podane proporcje.

Ciasto powinno podwoić swoją objętość. U mnie czas wyrastania jest naprawdę krótki, w tym czasie przygotowuję resztę składników.

Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W moim piekarniku parowym seria 600 SteamBake EOD6C71X Electrolux czas nagrzewania jest bardzo krótki, więc mogę to właściwie robić na ostatnią chwilę.

Pieczarki obieram i kroję w półplasterki. Cebulę siekam lub zostawiam piórka, a kiełbasę kroję w plasterki lub drobniej. Ser ścieram na tarce.

Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy.

Pizze smarujemy naszym sosem pomidorowym lub passatą pomidorową, następnie posypujemy cienką warstwą sera, układamy przygotowane składniki, a następnie posypujemy całość resztą sera.

Pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 8-10 minut. Pizze należy obserwować, aby zbytnio się nie spiekła. Czas pieczenia zależy od piekarnika i dodatków. U mnie piekła się bardzo szybko.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

  1. Mozaika says:

    Przepis na ciasto znakomity, niestety nie podzieliłam na dwa placki więc pizza wyszła gruba.
    Ale pyszna. Dodatki: szynka konserwowa, pieczarki, papryka, cebula, pomidory, kukurydza, ser żółty i mozzarella, do tego zioła prowansalskie, sól, pieprz, czosnek granulowany. Po kolacji herbata Verdin… Polecam przepis!

Dodaj komentarz