Uwielbiam babki za ich prostotę i oczywiście smak. Dziś polecam Wam przepis na szybką i łatwą babkę waniliowa z rodzynkami. Kilka chwil, minimalna ilość składników, a zapach… wspaniały. No i ten smak… Babka idealna do popołudniowej herbaty. Spróbujcie. Przepis na tą waniliową babkę jest naprawdę prosty i nie przysporzy Wam problemów.
Taka waniliowa babka z rodzynkami najlepiej smakuje w towarzystwie owocowej herbaty. Ja polecam przepyszną owocową herbatę Teekanne „Fruit Kiss”.
Poleca, wspaniały smak i zapach…
Szybka i łatwa babka waniliowa z rodzynkami
2016-04-25 15:42:18
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- 200 g margaryny
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki rodzynek sułtańskich
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka klasy M
Przygotowanie
- Najpierw rozpuszczamy margarynę i zostawiamy do przestudzenia (do ciasta potrzebna jest lekko ciepły, a nie gorący tłuszcz).
- Do jednej miski wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Następnie dodajemy rodzynki, mieszamy. Na koniec wsypujemy szklankę cukru z 2 łyżeczkami cukru z prawdziwą wanilią, znów mieszamy.
- Do drugiej miski wbijamy 3 jajka, mieszamy je dokładnie i szybko łyżką do powstania jednolitej masy. Po czym dodajemy ciepłą (nie gorącą!) rozpuszczoną margarynę. Całość dokładnie mieszamy łyżką, do połączenia.
- Następnie płynne składniki przelewamy powoli do suchych i wszystko mieszamy do powstania jednolitego ciasta.
- Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką keksówki. Następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Ciasto pieczemy 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.
- Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy do przestudzenia, a następnie wyciągamy z foremki.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Zjadłabym kawałek!!! No dobra, dwa! 🙂
😀 to zapraszam