Szybka i łatwa babka waniliowa z rodzynkami

Szybka i łatwa babka waniliowa z rodzynkamiUwielbiam babki za ich prostotę i oczywiście smak. Dziś polecam Wam przepis na szybką i łatwą babkę waniliowa z rodzynkami. Kilka chwil, minimalna ilość składników, a zapach… wspaniały. No i ten smak… Babka idealna do popołudniowej herbaty. Spróbujcie. Przepis na tą waniliową babkę jest naprawdę prosty i nie przysporzy Wam problemów.

Szybka i łatwa babka waniliowa z rodzynkami i herbatą Teekanne

Taka waniliowa babka z rodzynkami najlepiej smakuje w towarzystwie owocowej herbaty. Ja polecam przepyszną owocową herbatę Teekanne „Fruit Kiss”.

Poleca, wspaniały smak i zapach…

Szybka i łatwa babka waniliowa z rodzynkami
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. 200 g margaryny
  2. 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  3. 1 szklanka mąki pszennej
  4. 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  5. 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  6. 3 łyżki rodzynek sułtańskich
  7. 1 szklanka cukru
  8. 3 jajka klasy M
Przygotowanie
  1. Najpierw rozpuszczamy margarynę i zostawiamy do przestudzenia (do ciasta potrzebna jest lekko ciepły, a nie gorący tłuszcz).
  2. Do jednej miski wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Następnie dodajemy rodzynki, mieszamy. Na koniec wsypujemy szklankę cukru z 2 łyżeczkami cukru z prawdziwą wanilią, znów mieszamy.
  3. Do drugiej miski wbijamy 3 jajka, mieszamy je dokładnie i szybko łyżką do powstania jednolitej masy. Po czym dodajemy ciepłą (nie gorącą!) rozpuszczoną margarynę. Całość dokładnie mieszamy łyżką, do połączenia.
  4. Następnie płynne składniki przelewamy powoli do suchych i wszystko mieszamy do powstania jednolitego ciasta.
  5. Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką keksówki. Następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Ciasto pieczemy 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.
  6. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy do przestudzenia, a następnie wyciągamy z foremki.
  7. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Agnieszka Gąsior Anuluj pisanie odpowiedzi