Szybka frittata z cukinią i porem

szybka-frittata-z-cukinia-i-poremDziś zapraszam Was na przepis na szybką frittatę z cukinią i porem. Proste i bardzo sycące danie. Wystarczy patelnia, kilka składników i odrobina chęci. Frittata z cukinią i porem doskonale nada się na obiad, jak i kolację. Spróbujcie.

Składniki:

  • 1/2 średniej wielkości cukinii
  • przyprawy – mieszanka ziół włoskich
  • 4 całe jajka
  • około 60 g żółtego sera – u mnie Edamski
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego pora + kilka talarków do posypania
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Cukinię obieram i kroję wzdłuż, a następnie na cieniutkie plasterki. Przyprawiam cukinię obficie mieszanką ziół włoskich (w młynku). Podsmażam na patelni z oliwą z oliwek, lekko mieszając co jakiś czas.

W czasie, gdy cukinia się smaży przygotowują pozostałe składniki dania. W misce roztrzepuję jajka, przyprawiam je solą i pieprzem. Dodaję do nich posiekaną porę oraz starty na grubych oczkach ser, mieszam.

Na koniec dodaję obsmażoną cukinię. Lekko mieszam składniki.

Wylewam masę na rozgrzaną, natłuszczoną oliwą z oliwek patelnię i smażę na najmniejszym płomieniu przez około 8-10 minut. Następnie obracam frittatę na drugą stronę* i smażę około 2 minut.

Gotową frittatę podajemy ciepłą, posypaną porem, i pokrojoną w małe trójkąty.

* Frittatę najlepiej obrócić w następujący sposób – zsuwamy ją z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak oby nasza frittata znalazła się na patelni nie obsmażoną stroną. 

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz