Dziś zapraszam Was na przepis na szybką frittatę z cukinią i porem. Proste i bardzo sycące danie. Wystarczy patelnia, kilka składników i odrobina chęci. Frittata z cukinią i porem doskonale nada się na obiad, jak i kolację. Spróbujcie.
Składniki:
- 1/2 średniej wielkości cukinii
- przyprawy – mieszanka ziół włoskich
- 4 całe jajka
- około 60 g żółtego sera – u mnie Edamski
- 2 łyżeczki drobno posiekanego pora + kilka talarków do posypania
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię obieram i kroję wzdłuż, a następnie na cieniutkie plasterki. Przyprawiam cukinię obficie mieszanką ziół włoskich (w młynku). Podsmażam na patelni z oliwą z oliwek, lekko mieszając co jakiś czas.
W czasie, gdy cukinia się smaży przygotowują pozostałe składniki dania. W misce roztrzepuję jajka, przyprawiam je solą i pieprzem. Dodaję do nich posiekaną porę oraz starty na grubych oczkach ser, mieszam.
Na koniec dodaję obsmażoną cukinię. Lekko mieszam składniki.
Wylewam masę na rozgrzaną, natłuszczoną oliwą z oliwek patelnię i smażę na najmniejszym płomieniu przez około 8-10 minut. Następnie obracam frittatę na drugą stronę* i smażę około 2 minut.
Gotową frittatę podajemy ciepłą, posypaną porem, i pokrojoną w małe trójkąty.
* Frittatę najlepiej obrócić w następujący sposób – zsuwamy ją z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak oby nasza frittata znalazła się na patelni nie obsmażoną stroną.
Smacznego