Cynamonowa granola z suszonym jabłkiem, to ostatnio mój ulubiony dodatek do jogurtu. Przepis jest naprawdę prosty i szybki. Wystarczy kilka ulubionych składników, kilka minut i dobra patelnia. A potem można się już cieszyć wspaniałą, chrupką domową granolą. Taka granola idealnie sprawdza się na śniadania czy kolacje, a nawet jako dodatek do zdrowszych deserów. Ja ją bardzo lubię jeść również od tak samą. Spróbujcie, polecam.
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych górskich
- 1 łyżka oleju kokosowego (u mnie Woj-len)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki suszonych jabłek w kostce
- 1 łyżka suszonego berberysu*
- 1 łyżka miodu
*można zastąpić np. posiekaną żurawiną, ale granola będzie wówczas słodsza
Przygotowanie:
Do miseczki wsypujemy płatki owsiane górskie, dodajemy płatki migdałowe oraz łyżeczkę cynamonu (płaską), wszystko mieszamy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Następnie wsypujemy zawartość naszej miseczki. Smażymy składniki (lekko przemieszałam drewnianą łyżką), aż lekko się zarumienią i zaczną ładnie pachnieć (mały ogień). Następnie dodajemy łyżkę miodu, mieszamy całość drewnianą łyżką, tak aby miód połączył się z resztą składników. Na koniec dodajemy suszone jabłka z berberysem, szybko mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia. Gotową granolę przekładamy do słoiczka. Podajemy np. z jogurtem.
Smacznego
Domowa granola? Pyszności. Najlepsza na świecie. Przynajmniej nie naszpikowana na maksa cukrem… Pozdrawiam 🙂
😀