Dziś dzielę się z Wami przepisem na szybką babkę z rodzynkami (na krupczatce). Pyszna, prosta w przygotowaniu dodatkowo wzbogacona bakaliami. Idealna do weekendowej jak i codziennej kawy lub herbaty. U mnie zaraz po upieczeniu dosłownie znikła w oczach 😉 Bakali w niej jest mało, bo w moim domu jedni je lubią bardziej, a drudzy mniej, więc postawiłam na kompromis 😉 Spróbujcie.
Szybka babka z rodzynkami (na krupczatce)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej (u mnie Młyny Stoisław)
- 1 szklanka mąki krupczatki (u mnie Młyny Stoisław) + 1 łyżeczka
- 1 mandarynka
- 5 łyżek mleka (u mnie 2%)
- 1 szklanka cukru pudru
- 200 g miękkiej margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek M
- 1 łyżeczka krojonej skórki cytrynowej (drobnej)
- 3 łyżki rodzynek (u mnie Jumbo mix)
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Rodzynki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do małej miseczki. Dodajemy do nich łyżeczkę skórki cytrynowej i łyżeczkę mąki krupczatki, całość mieszamy.
Do miski wkładamy margarynę, siekamy ją. Wbijamy całe jajka, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz sok z jednej mandarynki. Całość miksujemy. Kolejno dodajemy 5 łyżek mleka, znów miksujemy. Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej bakalie, krótko miksujemy.
Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy (u mnie keksówka kopertówka).
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowym poziomie do tzw. suchego patyczka (około 45-50 minut).
Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z formy i oprószamy cukrem pudrem.
Do przygotowania babki użyłam mąk z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.
Smacznego
*inspiracja z bloga „Różowa kuchnia” – z moimi zmianami
Przepis dodaję do wspólnej zabawy na Facebook „Ciasto na niedzielę”. W raz ze mną bakaliowe smakołyki piekły: Joanna (klik), Gosia (klik), Joanna (klik), Bożena (klik), Katarzyna (klik), Dorota (klik)
Pyszna musi być.dzięki za wspólne pieczenie.
Oj była 🙂 Znikła bardzo szybko 😉
Pyszna babka, wilgotna i aromatyczna 🙂 Dziękuję za wspólne wypiekanie 🙂
Dziękuję 🙂
Prezentuje się niesamowicie puszyście 🙂 Dzięki za świetną, wspólną zabawę!
Dziękuję 🙂
Wygląda cudownie i smacznie 🙂 Dziękuję za wspólne wypieki 🙂
Dziękuję 🙂
Uwielbiam takie słodkości 🙂
My również 🙂
Pyszna babka. Madziu,poproszę o kawałek 😉
Znikła tak szybko, że już jej nie ma, ale napewno jeszcze nie raz upiekę ☺ Zapraszam ☺
Jakie puszyste i co za kolor. Dziękuję za wspólne pieczenie
Ja również dziękuję ☺
Dziś do kawy jadłam kupny keks. Ale świństwo!
W przyszłym tygodniu piekę Twoją babkę. Tylko pytanie. Czy musi być krupczatka?
Na blogu znajduje się dużo przepisów bez jej użycia. Proszę zajrzeć tutaj. Do tego przepisu akurat powinna być krupczatka, ale w innych już nie 🙂
https://www.slodkieokruszki.pl/?s=babka
Pozdrawiam
Zapisuję przepis, bo bardzo mi się podoba 🙂
Miło mi 🙂
Puszysta i leciutka!
Pyszności!
Dziękuję 🙂
Ale pysznie wygląda 🙂
Dziękuję 🙂
Ja uwielbiam babeczki 🙂 No może nie koniecznie z rodzynkami, ale ogólnie lubię „suche” ciasta 🙂
Piękny ma kolorek!
Dziękuję 🙂
Słodkości prezentują się super, ale ja niestety nie przepadam na babkami 🙁 Uwielbiam za o ciasta z makiem 😀 Pozdrawiam!
To zapraszam na przepis na pyszne ciasto z makiem https://www.slodkieokruszki.pl/laciaty-makowiec-w-cytrynowym-ciescie/ Na blogu znajdzie ich Pani więcej 🙂
Smakowicie wygląda! Lubię babki, ale dla mnie bez rodzynek. Jaka szkoda, że mam kiepski piekarnik, już widziałam tyle fajnych przepisów, a nie mam ich jak zrealizować.
Rodzynki można spokojnie pominąć w przepisie 😉 Nadal będzie pysznie 🙂
Kocham babki ! Ale zdecydowanie wolałabym wersję bez mandarynki;-)
Zamiast soku z mandarynki można użyć np. sok z cytryny.
Babka wygląda pysznie – wydaje się taka mokra w środku, takie najbardziej lubię… Ja tylko wyciągnęłabym rodzynki. 😉
Można ich oczywiście nie dodawać 🙂 Bez nich też będzie pysznie 🙂
Cudna, uwielbiam babki!
Dziękuję 🙂 I zachęcam do pieczenia 🙂
Wygląda przepysznie, muszę wypróbować… 🙂
🙂
Zrobiłam i wyszła naprawdę pyszna.
Przepis sprawdzony ! polecam innym
Cieszę się, że babka smakowała 🙂
Zachęcam do skorzystania z innych przepisów: https://www.slodkieokruszki.pl/?s=babka