Szybka babka z orzechami, to moja dzisiejsza propozycja na proste weekendowe ciasto. Składniki można zmiksować lub wymieszać za pomocą ręcznej trzepaczki. Cały przepis jest tak prosty, że poradzi sobie z nim nawet początkująca Pani domu. Do babki można dodać właściwie każde orzechy, ale najlepiej sprawdzają się włoskie lub laskowe.
Taka szybka babka z orzechami, to idealne ciasto do kawy lub herbaty. Można ją przygotować również na świąteczny stół. Spróbujcie.
A jeśli szukacie przepisów na inne proste babki, to polecam Wam te:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- niepełna szklanka cukru (tak do 4/5 wysokości)
- 3/4 szklanki oleju
- 0,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (zamiennie aromat waniliowy lub cukier wanilinowy)
- 1 polewa czekoladowa Helio
- dodatkowo: czekoladowe chrupki do dekoracji lub posiekane orzechy
Przygotowanie:
Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wsypujemy cukier, dodajemy ekstrakt waniliowy (lub zamiennik, patrz w składnikach) i wbijamy jajka. Całość dokładnie miksujemy. Następnie powoli dolewamy olej, ciągle miksując. *Składniki można też wymieszać (energicznie!) za pomocą ręcznej trzepaczki.
Odkładamy mikser. Do masy dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy składniki do połączenia. Na koniec wsypujemy nasze drobno posiekane orzechy, mieszamy.
Ciasto przelewamy do keksówki (30×12 lub podobnej, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika około 50-60 minut. Zawsze pieczemy do tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z foremki i polewamy polewą czekoladową (ja dodatkowo polewę posypałam czekoladowymi chrupkami, można też posypać całość kawałkami orzechów).
Smacznego