Szybka babka z orzechami

Szybka babka z orzechami, to moja dzisiejsza propozycja na proste weekendowe ciasto. Składniki można zmiksować lub wymieszać za pomocą ręcznej trzepaczki. Cały przepis jest tak prosty, że poradzi sobie z nim nawet początkująca Pani domu. Do babki można dodać właściwie każde orzechy, ale najlepiej sprawdzają się włoskie lub laskowe.

Taka szybka babka z orzechami, to idealne ciasto do kawy lub herbaty. Można ją przygotować również na świąteczny stół. Spróbujcie.

A jeśli szukacie przepisów na inne proste babki, to polecam Wam te:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru (tak do 4/5 wysokości)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (zamiennie aromat waniliowy lub cukier wanilinowy)
  • 1 polewa czekoladowa Helio
  • dodatkowo: czekoladowe chrupki do dekoracji lub posiekane orzechy

Przygotowanie:

Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski wsypujemy cukier, dodajemy ekstrakt waniliowy (lub zamiennik, patrz w składnikach) i wbijamy jajka. Całość dokładnie miksujemy. Następnie powoli dolewamy olej, ciągle miksując. *Składniki można też wymieszać (energicznie!) za pomocą ręcznej trzepaczki.

Odkładamy mikser. Do masy dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy składniki do połączenia. Na koniec wsypujemy nasze drobno posiekane orzechy, mieszamy.

Ciasto przelewamy do keksówki (30×12 lub podobnej, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika około 50-60 minut. Zawsze pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z foremki i polewamy polewą czekoladową (ja dodatkowo polewę posypałam czekoladowymi chrupkami, można też posypać całość kawałkami orzechów).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz