Choć do Świąt Wielkanocnych zostało jeszcze troszkę czasu warto już dziś pomyśleć o tym czym zaskoczyć swoich bliskich i gości. Oczywiście na stole nie może zabraknąć pysznego świątecznego jedzenia i tradycyjnej babki. Ja dziś polecam Wam szybką babkę waniliowo-kakaową. Możecie ją przygotować tak jak ja w zwykłej keksówce lub w foremce z kominkiem. Przygotowując się do Świąt zawsze stawiam na jakiś nowy piękny świąteczny akcent, który nie tylko dopełni atmosfery, ale też wspaniale ozdobi nasz stół i będzie cieszyć oczy. Oczywiście mam na myśli wszelkie bieżniki i obrusy ze świątecznymi akcentami. Ja swoje wyszukuję na stronie tekstylialand.pl
Oferta jest naprawdę bogata, a wzory po prostu piękne. Aż żałuje, że ze względu na nieprzychylną pogodę nie mogę Wam w pełni pokazać piękna mojego nowego bieżnika. Wspaniały, delikatny akcent kwiatowy z nieprzesadnym dodatkiem świątecznych pisanek. Stół nabiera świąteczno-wiosennych barw. Po założeniu takiego bieżnika mam wrażenie, że inne ozdoby są zbędne. Polecam wam sprawdzić bogatą i piękną ofertę wielkanocną (klik) Ja poza bieżnikiem Jonquils & Easter będę zamawiać jeszcze drugi bieżnik Happy Easter (wspaniały wzór świąteczny wzór z pisankami i króliczkami, moje dzieci na pewno będą zachwycone 😉 ) oraz obrus Jonquils & Easter dla mojej mamy (wzór na obrusie jest taki sam jak na bieżniku, który posiadam). A Wym jakie najbardziej podobają się wzory z szerokiej oferty tekstylialand.pl ?
Przed zajrzeniem na stronę tekstylialand.pl polecam Wam upiec pyszną babkę waniliowo-kakaową. Potem z tak pyszną słodkością na talerzyku i filiżanką ulubionej herbaty można już spokojnie przeglądacie piękne bieżniki i obrusy, które na pewno ozdobią wspaniale Wasz stół.
Składniki: (na keksówkę)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
- niespełna 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g margaryny
- 3 jajka
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Do większej miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy cukier i łyżkę cukru z prawdziwą wanilią, znów mieszamy składniki.
Kolejno wbijamy 3 całe jajka, całość mieszamy. Na koniec wlewamy przestudzaną rozpuszczoną margarynę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy. Około 1/3 masy przekładamy do drugiej miski, dodajemy 2 płaskie łyżki ciemnego kakao, mieszamy łyżką do połączenia składników i uzyskania ciemnej kakaowej masy.
Ciasto dowolnie np. na przemian wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do tzw. suchego patyczka (czas będzie różny w zależności od piekarnika, formy – około 40 minut).
Po wystudzeniu i wyjęciu z formy babkę oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
Babka wygląda pysznie i świetnie prezentuje się na tym uroczym bieżniku. Super!
Dziękuję i polecam zajrzeć na stronę tekstylialand.pl 🙂
Lubię takie ekspresowe ciacha 🙂
Ja również 🙂 Takie są najlepsze 🙂