Pogoda znów wróciła, dlatego spieszę by podzielić się z Wami przepisem na pyszne szaszłyki z kurczakiem i cukinią z grilla. Wpis czekał dla Was już dość długo. Niestety lipiec nie obfitował w za wiele słonecznych dni, a w naszym życiu pojawiło się też dużo chorób uniemożliwiających grillowanie. Jednak mimo wszystko udało się już w tym roku zorganizować i grill i piknik. Zanim podzielę się z Wami przepisem na pyszne szaszłyki kilka słów o udanym grillowaniu.
Co zabrać ze sobą na grilla, aby był udany? Niezbędnym minimum są oczywiście: kiełbasa, pieczywo, ketchup i / lub musztarda, napoje (najlepiej domowej roboty). Do tego węgiel, podpałka i oczywiście talerzyki, sztućce, kubeczki itd. Ja zawsze wrzucam do torby zestaw PIKNIK od GreenPack. W zestawie znajdziecie wszystko, to co przyda Wam się na grillu: papierowe talerzyki, kubeczki, serwetki, sztućce, a nawet worek na śmieci, aby wszystko później posprzątać. Bo za co najbardziej lubię takie zestawy? Są lekkie (można je zabrać wszędzie, nawet jak grill odbywa się pod wieżą w górach) i… nie trzeba później zmywać 😉 Moje dzieci mogą spokojnie jeść bez obaw, że coś się rozbije itd. Warto zaopatrzyć się w takie produkty. Sprawdzą się idealnie na grillu, ognisku, wycieczkach czy piknikach na świeżym powietrzu.
Warto też przygotować chrupiącą bagietkę z grilla (np. z masełkiem czosnkowym lub przygotować ziołowe kromeczki)
A jeśli chcecie, aby Wasz grill był jeszcze bardziej udany i nie skończył się jedynie na tradycyjnej kiełbasce polecam Wam spróbować pysznych szaszłyków z kurczakiem i cukinią 🙂 Do tego możecie przygotować jakąś prostą lekką sałatkę i… zapewniam, że każdy wróci do domu zadowolony i… najedzony 😉
Szaszłyki z kurczakiem i cukinią z grilla
Składniki:
- około 400 g piersi z kurczaka
- około 400 g cukinii
- po połowie czerwonej, żółtej i zielonej papryki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- szczypta słodkiej czerwonej papryki
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- kilka plasterków boczku (opcjonalnie)
- kilka małych pomidorków
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy oliwę z oliwek z przyprawami. Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski i polewamy mieszanką przypraw. Mieszamy tak, aby przyprawy pokryły mięso. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Tak przygotowane mięso zabieramy na grilla wraz z resztą przygotowanych składników – pokrojoną cukinią, paprykami, cebulą, małymi pomidorkami i boczkiem (opcjonalnie).
Składniki nabijamy na patyczki (naprzemiennie, dowolna kolejność). Grillujemy (obracamy co jakiś czas) i polewam resztkami marynaty.
Smacznego
Pysznie wyglądają ? Mniam ?
🙂