Szarlotkowa owsianka dosładzana daktylami. Od dłuższego czasu na blogu nie pojawił się przepis na owsiankę. Dlaczego? No cóż… to chyba przez brak czasu. Owsianki dalej uwielbiam i dość często jadam. Jednak nie miałam ostatnio czasu by zrobić im choć jedno zdjęcie. Dziś postanowiłam, to nadrobić i podzielić się z Wami przepisem na pyszną (oczywiście niezwykle prostą w przygotowaniu) szarlotkową owsiankę dosładzaną daktylami. Spróbujcie. Dla mnie idealne jesienne śniadanie 😉
A później… pora na pobudkę. Dziś niestety pochmurny, typowo jesienny dzień. Ciężko było wstać. Na szczęście kilka łyków yerba mate stawia na nogi 🙂 Próbowaliście już kiedyś yerby? Jeśli nie, to zachęcam Was do spróbowania. Yerba Mate i inne produkty (jak np. suszone daktyle) nabędziecie w sklepie Yerba MaTe 24
A teraz czas na przepis:
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- niepełna 1 szklanka mleka
- 4 suszone daktyle – do nabycia w Yerba MaTe 24
- duża szczypta cynamonu
- 1/2 soczystego jabłka
- odrobina soli
Przygotowanie:
Do garnuszka wsypuję płatki owsiane, zalewam je mlekiem, dodaję odrobinę soli i zaczynam gotować. Po chwili dodaję starte na tarce jabłko, dużą szczyptę cynamonu i pokrojone daktyle. Gotuję do zgęstnienia owsianki (można z raz czy dwa przemieszać). Podaję od razu, u mnie dodatkowo listki świeżej mięty.
Smacznego