Szarlotka z wiśniową pianką. Dziś zapraszam Was na pyszną szarlotkę z wiśniową pianką. Idealna na każdą okazję, jak i bez 😉 Pyszna, prosta w przygotowaniu i ta wyjątkowa pianka… Moja córeczka uwielbia tą piankę ze względu na smak i kolor. No cóż… ona kocha wszystko co różowe 😉
Tym razem ciasto przygotowałam na przyjazd rodziny. Zostawiam Wam przepis i wracam do kuchni, bo dziś mam w planach przygotowanie jeszcze kilu smakołyków. Na początek sałatka z tortellini.
A jeśli szukacie innych szybkich i pysznych przepisów na ciasta, to zajrzyjcie do kategorii Ciasta.
Składniki:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (u mnie 2 szkl. tortowej TOTA i 0,5 szklanki krupczatki TOTA)
- 250 g masła lub margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek jaj klasy M
Na piankę:
- 4 białka jaj klasy M
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
- 1 opakowanie budyniu wiśniowego (40 g)
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
Na masę jabłkową:
- około 1,5 kg jabłek*
- około 2 łyżki płynnego miodu
- mielony cynamon
- 1 łyżeczka soku z cytryny
*można dać więcej. Ja zmieszałam gruszki azjatyckie (tzw. jabłko-gruszki) ze zwykłymi jabłkami
Przygotowanie:
Jabłka lub jabłko-gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce na dużych oczkach i przekładamy na patelnie, dodajemy sok z cytryny. Dodajemy płynny miód i całość posypujemy cynamonem (ilość zależna od upodobań smakowych). Jabłka smażymy co jakiś czas mieszając, aż do powstania a la musu. Pod koniec próbujemy i opcjonalnie dodajemy cynamonu lub dosładzamy do smaku. Rada: Jeśli jabłka nie rozpadną się ładnie możemy je (jak są jeszcze ciepłe) dokładniej rozgnieść. Odstawiamy naszą masę jabłkową do przestudzenia.
Spód formy (u mnie 24×24 cm, ale można użyć tortownicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, żółtka jaj i posiekane masło. Zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki na około 1 godzinę (lub na krócej do zamrażalnika).
Rozgrzewamy nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Odrywamy około 2/3 ciasta i wykładamy nim spód. Spód dziurkujemy widelcem.
Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Podpiekamy spód na złoty kolor około 12-15 minut (czas może być różny w zależności od piekarnika).
W tym czasie przygotowujemy piankę budyniową. Białka jaj dokładnie ubijamy stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy proszek budyniowy, cały czas miksując. Pod koniec dolewamy cienką strużką olej, miksujemy.
Wyciągamy blaszkę z piekarnika. Na podpieczony spód wykładamy nasz jabłkowy mus, wyrównujemy. Na to delikatnie wylewamy różową piankę.
Wyciągamy resztę ciasta z lodówki. Odrywamy małe kawałki ciasta w palcach tworząc cienkie łatki. Układamy je obok siebie na wiśniowej piance.
Ciasto wkładamy do piekarnika (środkowy poziom) i pieczemy około 40-45 minut do ładnego zarumienienia ciasta z wierzchu.
Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem. Kroimy dopiero, gdy ciasto wystygnie.
Smacznego
Ale czasy się pozmieniały szarlotka już nie jest szarlotką:)
Pani Kasiu,
to dalej szarlotka, ale z pyszną pianką 😉 Jeśli Pani woli tradycyjną wersję proszę zajrzeć tutaj: https://www.slodkieokruszki.pl/prosta-szarlotka-latwy-przepis/
Choć szczerze polecam Pani ten przepis z pianką. Naprawdę warto spróbować 😉
Uwielbiam szarlotkę, ale takiego przepisu nie znam 😉
Polecam spróbować 🙂
na pewno dobra, tylko kolor jabłek taki nieapetyczny
Kolor wynika ze zmieszania gruszki azjatyckiej ze zwykłymi jabłkami. Jeśli użyje Pan samych jabłek kolor będzie inny 😉
Pozdrawiam 🙂