Szarlotka – najłatwiejszy przepis

Szarlotka – najłatwiejszy przepis Lubicie szarlotki lub inne ciasta z jabłkami? My uwielbiamy 🙂 Bo takie ciasto sprawdza się o każdej porze roku. Dziś mam dla Was przepis na pyszną i prostą szarlotkę. Przygotowanie szarlotki z tego przepisu jest bardzo proste. Tu pomijamy etap podpiekania spodu. Wszystko (ciasto i mus jabłkowy) pieczemy razem. Spróbujcie. Prosto, szybko i smacznie.

Taka domowa szarlotka nam najlepiej smakuje z kleksem bitej śmietany lub z gałką lodów (najlepiej tych domowych ;)). Też lubicie takie połączenie? 🙂

P.s. Polecam Wam też przepis na ciasto z truskawkami, warstwą jabłek i budyniową pianką. Równie pyszne i… też proste w przygotowaniu 🙂

Składniki:

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (300 g) – użyłam mąki typ 500 TOTA
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 250 g masła zimnego (opcjonalnie margaryna)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko klasy M

Na warstwę jabłkową:

  • około 1,5 kg jabłek*
  • około 1,5 łyżki płynnego miodu lub 2 łyżki cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu (jeśli lubicie możecie dodać więcej lub całkowicie pominąć)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)

*Uwaga! Mus jabłkowy zazwyczaj wychodzi o wiele ciemniejszy. Ja miałam tym razem jakąś inną odmianę jabłek i mus wyszedł wyjątkowo jasny i „kremowy”. Nie sugerujcie się tym 😉

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i oba rodzaje cukru. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto.

Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania jabłek.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i trzemy na tarce na dużych oczkach. Jabłka można też pokroić w kosteczkę. Dodajemy do nich cukier lub miód, mieszamy. Na tym etapie można też dodać sok z cytryny. Smażymy na patelni aż powstanie mus. Na koniec dodajemy cynamon i odstawiamy do przestudzenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Spód formy (u mnie 24×24 cm, ale można użyć tortownicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem (można też całą formę wyłożyć papierem).

Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na dwie części. Połową ciasta wylepiamy dno formy. Wykładamy na ciasto nasz mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywamy kawałki i układamy je obok siebie na musie lub rozwałkowujemy ciasto i układamy cały płat na musie jabłkowym.

Tak przygotowanie ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45-50 minut, aż ładnie się przyrumieni. Uwaga! Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Należy też dobrze „odparować” jabłka, aby nasz mus nie był zbyt wodnisty, bo wówczas spód ciasta może się nie dopiec.

Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy. Oprószamy cukrem pudrem i kroimy na kawałki. Nam taka szarlotka najlepiej smakuje z kleksem bitej śmietany lub gałką lodów (ale to w wersji na ciepło).

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz