Szakszuka z kabanosami

Szakszuka z kabanosami. Dziś kolejna wariacja na temat szakszuki. Tą bardziej klasyczną znajdziecie tutaj. Dzisiejsza wersja wzbogacona jest o kabanosy, użyłam też innych przypraw. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie proste dania. Idealne na śniadanie lub kolacje. W kilka chwil z prostych składników można przygotować coś naprawdę pysznego. Spróbujcie też wersji ze szpinakiem – szakszuka ze szpinakiem.

Składniki:

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w mniejszej lub większe kawałki (można je wcześniej obrać ze skórki). Masło rozpuszczamy na małej patelni. Wrzucamy nasze pokrojone pomidory i pokrojone kabanosy, mieszamy. Doprawiamy suszoną bazylią, solą i pieprzem. Smażymy około 4 minuty. Po tym czasie robimy w pomidorach miejsce na jajko. Wbijamy je, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy pod przykryciem do czasu aż białko będzie ścięte. Tak przygotowaną szakszuke podajemy posypaną szczypiorkiem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz