Syrop imbirowy z nutą cynamonu. Rozgrzewający, idealny na zimne jesienne dni. Wspaniale smakuje z herbatą czy kawą. Możecie go również dodać do zwykłej wody, polać nim desery lub dodać do wypieków. Prosty w przygotowaniu. Polecam Wam spróbować. Ja przygotowuję go specjalnie na jesienne bądź zimowe dni. Nic tak nie rozgrzewa jak filiżanka herbaty z dodatkiem takiego syropu.
Składniki:
- 100 g świeżego imbiru
- 1 szklanka cukru trzcinowego / szklanka 200 ml
- 2 szklanki wody
- około 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu*
*w sklepie Brat.pl nabędziecie dużą ilość w przystępnej cenie. Pamiętajcie też o 7,5% rabacie na pierwsze zakupy dla czytelników bloga na kod: słodkieokruszki
Przygotowanie:
Imbir obieramy (czyt. skrobiemy za pomocą łyżeczki, skórka powinna ładnie zejść). Następnie kroimy w kostkę.
Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy pokrojony w kostkę imbir oraz wodę. Całość zagotowujemy. Zmniejszamy ognień na minimalny, dodajemy cynamon i gotujemy całość aż syrop lekko zgęstnieje, a jego kolor stanie się intensywny. Warto co jakiś czas przemieszać syrop.
Syrop przecedzamy i przelewamy do szklanych buteleczek lub słoiczków (u mnie tak jak na zdjęciu – wyszła 1 buteleczka, a resztę syropu przeleję za chwilę do małego słoiczka).
Syrop przechowujemy w lodówce.
Podajemy do herbaty, do wody, do kawy, a nawet do ciast czy deserów.
Smacznego
robiłam, uwielbiam smak imbiru:)
Ja również ? A najważniejsze, że tako syrop ma właściwości rozgrzewające ? Idealny na zimne jesienne dni