Syrniczki z patelni

Syrniczki z patelni – prosty przepis

Dziś mam dla Was przepis na pyszne syrniczki z patelni. Czym są syrniczki? To nic innego jak placuszki z twarogu. Wystarczą 3 proste składniki i syrniczki gotowe. Uwielbiam je! To takie moje wspomnienie dzieciństwa. Podobne syrniki robiła moja mama. Twarogowe placuszki są idealne na śniadanie, kolację, a nawet obiad (jeśli przygotujemy ich większą ilość). Syrniczki można podać same, oprószone cukrem pudrem, z owocami, a nawet z porcją jogurtu. Mojej rodzinie smakują najlepiej podane z cukrem pudrem. Tak prosto i jednocześnie tak pysznie. Jeśli jeszcze nigdy ich nie robiliście, to koniecznie spróbujcie.

Skąd nazwa syrniczki? Nazwa wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Można je też spotkać pod nazwą syrniki, a nawet twarożniaki. W wersji spolszczonej to po prostu serniczki.

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
  • 4 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia

Przygotowanie:

Do miski przekładamy twaróg. Warto go od razu rozdrobnić widelcem.

Do twarogu dodajemy 1 jajko, oba rodzaje cukru i 4 łyżki mąki pszennej.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Z masy formujemy w dłoniach grubsze placuszki.

Do głębokiego talerza wysypujemy mąkę i obtaczamy w niej każdy placuszek.

Placuszki smażymy na oleju z obu stron na złoto. Ja smażę syrniczki na patelni z powłoką umożliwiającą smażenie na małej ilości tłuszczu. Smażę każdą porcję (3-4 placuszki) na około 2 łyżkach oleju na małym ogniu przez dłuższy czas, tak by syrniczki dobrze się dosmażyły.

Usmażone syrniczki podajemy oprószone cukrem pudrem lub podajemy z innymi ulubionymi dodatkami np. porcją owoców.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

Skomentuj MartaTa Anuluj pisanie odpowiedzi