Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami
Co króluje na Waszych świątecznych stołach? U mnie oczywiście nie może zabraknąć barszczu z uszkami, ryby w różnych wersjach i pierogów z kapustą i grzybami. Są oczywiście też inne potrawy, ale bez tych nie wyobrażam sobie świątecznego stołu 😉 Dziś zostawiam Wam mój prosty przepis na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Kto lubi?
Składniki:
Farsz:
- 60 g suszonych grzybów
- 870 g kiszonej kapusty z marchewką Moryń
- 4 ziela angielskie
- 1-2 listki laurowe
- 2 duże cebule
- 7 łyżek oleju
- pieprz i sól do smaku
Ciasto:
- u mnie z tego przepisu (klik), ale z potrójnej porcji*
*ja zawsze robię 3 osobne ciasta, bo tak mi łatwiej, nie potrajam od razu składników
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalewamy 2 szklankami wody i odstawiamy pod przykryciem na noc. Jeśli nie mamy czasu to odstawiamy na minimum godzinę. Następnie gotujemy grzyby w wodzie, w której się moczyły przez około 30-40 minut.
Grzyby odsączamy z wody (wodę należy zostawić) i drobno je kroimy.
Cebule obieramy i drobno kroimy. Na nagrzaną patelnię wylewamy olej. Dodajemy poszatkowaną cebulę i podsmażamy całość na średniej mocy palnika przez około 10 minut.
Pod koniec dodajemy posiekane grzyby i podsmażać całość jeszcze 2 minuty doprawiając całość lekko pieprzem i solą.
Do większego garnka przekładamy odsączoną kapustę (ja zawsze ją wcześniej przepłukuję w zimnej wodzie i siekam). Wlewamy do niej wodę z grzybów i zwykłą (do wysokości kapusty). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i łyżeczkę pieprzu. Gotujemy całość pod przykryciem około 1 godziny.
Kapustę odsączamy (wyławiamy ziela angielskie i liście) przekładamy do miski, dodajemy zawartość patelni i wszystko razem mieszamy. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.
Przygotowujemy ciasto na pierogi – u mnie z tego przepisu (klik). Rada: Nie rozwałkowany kawałek ciasta zawsze trzymamy w misce przykrytej ściereczką.
Z ciasta wycinamy duże kółka. Do każdego nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy. Ja dodatkowo robię falbankę (moja jeszcze nie jest idealna ;)). Nie tylko zdobi pierogi, ale też zabezpiecza, by te podczas gotowania się nie rozlepiały.
Ulepione pierogi trzymamy na desce przykrytej ściereczką (by te nie wyschły).
Pierogi gotujemy partiami w osolonej i wyławiamy 2 minuty po wypłynięciu.
Smacznego