Świąteczne makowe ciasteczka Proste pyszne ciasteczka z makiem idealne do filiżanki ulubionej herbaty. Przygotujecie je dosłownie w kilka chwil, idealne do wycinania z maluszkami i… te urocze kropeczki 😉 Jeśli tak jak ja lubicie ciasteczka z makiem, to te na pewno Wam posmakują. Polecam na co dzień i na świat 🙂
Składniki: (na dużą blachę ciasteczek, ilość zależy od grubości i wielkości ciasteczek)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 170 g masła
- 1 łyżka płynnego miodu
- 3 pełne łyżeczki niebieskiego maku – do nabycia w e-Dana
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- proszek do pieczenia – dosłownie na czubku łyżeczki
- kilka kropli aromatu migdałowego (można użyć innego ulubionego)
Przygotowanie:
Do misy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, mak i cukier puder. Dodajemy masło, siekamy je nożem. Następnie wbijamy jajko i dodajemy płynny miód. Całość szybko zagniatamy, tworzymy kulę i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na około 1 godzinę lub krócej do zamrażalnika.
Blat/matę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto grubość (około 3 mm, można zrobić ciut grubsze). Foremką wycinamy ciasteczka. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia jest różny w zależności od piekarnika oraz wielkości i grubości ciasteczek. Ciasteczka należy obserwować powinny mieć lekko przyrumienione brzegi i ładnie rumiany spód (starczy po około 6-7 minutach sprawdzić jedno ciasteczko). Ja piekę około 8-10 minut.
Ściągamy z papieru do pieczenia po przestudzeniu.
Smacznego
Dawno nie robiłem żadnych wypieków 🙂 Chętnie spróbuję tych ciasteczek!
Polecam 😀
Urocze i pyszne ciasteczka.
Dziękuję i polecam 😀