Świąteczne makowe ciasteczka

Świąteczne makowe ciasteczka Proste pyszne ciasteczka z makiem idealne do filiżanki ulubionej herbaty. Przygotujecie je dosłownie w kilka chwil, idealne do wycinania z maluszkami i… te urocze kropeczki 😉 Jeśli tak jak ja lubicie ciasteczka z makiem, to te na pewno Wam posmakują. Polecam na co dzień i na świat 🙂

Świąteczne makowe ciasteczka

Składniki: (na dużą blachę ciasteczek, ilość zależy od grubości i wielkości ciasteczek)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 3 pełne łyżeczki niebieskiego maku – do nabycia w e-Dana
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • proszek do pieczenia – dosłownie na czubku łyżeczki
  • kilka kropli aromatu migdałowego (można użyć innego ulubionego)

Przygotowanie:

Do misy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, mak i cukier puder. Dodajemy masło, siekamy je nożem. Następnie wbijamy jajko i dodajemy płynny miód. Całość szybko zagniatamy, tworzymy kulę i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na około 1 godzinę lub krócej do zamrażalnika.

Blat/matę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto grubość (około 3 mm, można zrobić ciut grubsze). Foremką wycinamy ciasteczka. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia jest różny w zależności od piekarnika oraz wielkości i grubości ciasteczek. Ciasteczka należy obserwować powinny mieć lekko przyrumienione brzegi i ładnie rumiany spód (starczy po około 6-7 minutach sprawdzić jedno ciasteczko). Ja piekę około 8-10 minut.

Ściągamy z papieru do pieczenia po przestudzeniu.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz