Moje dzieci uwielbiają piec ze mną ciasteczka. Dziś upiekliśmy partię pysznych kruchych ciasteczek z cynamonową nutą. Były tak pyszne, że do zdjęcia dotrwała tylko ostatnia partia choineczek. Bałwanki, skarpetki zostały szybko zjedzone 😉 Za piękne foremki do pieczenia ciasteczek dziękuję raz jeszcze firmie Cenos. Foremki dostałam w uroczej świątecznej paczce 🙂 A wracając do ciasteczek… polecam Wam je od tak do codziennej herbatki i na święta. Spróbujcie.
Składniki: (na około 3 blaszki ciasteczek – ilość zależy od wielkości foremek i grubości ciasteczek)
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 czubata łyżeczka cynamonu*
- 2 żółtka jajek klasy M
- szczypta soli (u mnie Vita z potasem o obniżonej zawartości sodu o’Sole)
- opcjonalnie – 1/2 cytryny + cukier puder do przygotowania lukru
*jeśli lubicie mocno wyczuwalny smak cynamonu możecie dodać go więcej
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder i posiekane masło. Dodajemy 2 żółtka, szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu.
Całość szybko zagniatamy ręką. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy ją w folię lekko spłaszczając i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Odrywamy kawałki ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Rozwałkowujemy delikatnie – o mnie na około 3mm (grubość zależy od indywidualnych upodobań) i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Każdą porcję pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości ciasteczek i piekarnika – należy obserwować ciasteczka. wyjmujemy gdy brzegi zaczną się rumienić. U mnie trwa to około 12-15 minut.
Ciasteczka studzimy. Ja swoje delikatnie polukrowałam, żeby nadać im delikatnego połysku.
Smacznego
Super ciacha!
Dziękuję 🙂
Rodzinne wypieki są najlepsze 🙂
pyszne ciasteczka!
Oj tak 🙂