Świąteczne ciasteczka waniliowe gwiazdki

Świąteczne ciasteczka waniliowe gwiazdki

Dziś mam dla Was przepis na pyszne, kruche świąteczne ciasteczka gwiazdki. Moje dzieci je uwielbiają. Sama też jakoś nigdy nie umiem skończyć na jednym ciasteczku. My nasze kruche ciasteczka przygotowaliśmy dla Mikołaja. Choć za wiele dla niego nie zostało 😉

P.s. Jeśli szukacie pysznych jaj do wypieków zerknijcie na ofertę Szalony Pasterz Pyszne, zdrowe jaja z Hodowli Pastwiskowej sprawią, że Wasze wypieki będą jeszcze lepsze. I ten kolor żółtek <3

Jak zrobić kruche waniliowe ciasteczka?



Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka – użyłam jaj z Hodowli Pastwiskowej od Szalony Pasterz (stąd piękny kolor i ten smak <3)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (zamiennie ekstrakt waniliowy)

Przygotowanie:

Do miski przekładamy posiekane lub pokrojone w kosteczkę masło.

Dodajemy mąkę, oba rodzaje cukru i dwa żółtka.

Całość szybko zagniatamy do połączenia składników i odstawiamy na około 60 minut do do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Odrywamy kawałki ciasta. Wałkujemy je na podsypanej mąką macie (lub stolnicy) na grubość około 3-5 mm.

Wycinamy foremkami gwiazdki.



Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.



Pieczemy do zarumienienia spodu około 8-12 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika i grubości ciasteczek. Obserwujemy nasze ciasteczka.

Smacznego

Wpis we współpracy z Szalony Pasterz

One comment

Dodaj komentarz