Dziś zapraszam Was na pyszną świąteczną sałatkę z filetami ze śledzia, jajkiem i papryką. Możecie ją przygotować dosłownie w ostatniej chwili. Do przygotowania sałatki wykorzystałam dobrej jakości i wspaniałe w smaku filety ze śledzia w oleju Graal (z puszki). Taka sałatka z filetami ze śledzia, jajkiem i papryką jest pyszną odmianą tradycyjnych warzywnych sałatek. Doskonale również sprawdzi się na co dzień np. w formie kolacji lub na przyjęcie. Spróbujcie.
Składniki:
- 3 jajka klasy M
- 1/4 czerwonej papryki
- 2 cm pora (biała część)
- Filety ze śledzia w oleju Graal – 2 puszki po 170 g
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i odkładamy na bok.
Filety ze śledzia wyjmujemy z oleju – potrzebujemy 4 filety (2 puszki). Każdy filet dzielimy na mniejsze kawałki (paski lub grubsza „kostka”). Przekładamy do miski.
Do miski z filetami ze śledzia dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, pokrojone w kostkę jajka, pokrojonego w półplasterki pora i majonez. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy łyżką do połączenia składników. Próbujemy opcjonalnie doprawiamy.
Sałatkę wykładamy na półmisek. Zdobimy ją posikaną zieloną pietruszką i podajemy.
Smacznego