Świąteczna piernikowa krajanka (z masłem orzechowym) Pyszny deser bez pieczenia. Krajankę tą robiłam już w wielu różnych wersjach, ale ta jest jedną z moich ulubionych. Jest nie tylko pyszna, ale też bardzo ładnie prezentuje się na stole. Uwielbiam to połączenie 🙂 W święta piecze się naprawdę dużo ciast. Warto czasem dodać do menu coś co nie wymaga piekarnika 😉 Spróbujcie, polecam 🙂
Świąteczna piernikowa krajanka (z masłem orzechowym)
Składniki:
- 1 szklanka gładkiego masła orzechowego (u mnie domowe z tego przepisu)
- 1 pełna łyżka przyprawy do piernika
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka (z górką) pokruszonych kakaowych herbatników
- 100 g masła
- około 3 łyżki suszonej żurawiny*
*można użyć innych bakalii, ale żurawina najlepiej równoważy smak, jest lekko kwaśna
Dodatkowo:
- 100 ml śmietanki 30%
- 120 g mlecznej czekolady
- 4 pierniczki w lukrze
*Polewa będzie miękka i taka ma być
Będziecie potrzebować również: 1 jednorazową foremkę z papierem do pieczenia Stella lub opcjonalnie keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy pokruszone herbatniki – można to zrobić w rękach lub przesypać całość do woreczka i np. użyć wałka do ich pokruszenia.
W rondelku z grubszym dnem rozpuszczamy masło z cukrem (na małym ogniu), pod koniec dodajemy masło orzechowe i łyżkę przyprawy do piernika. Mieszamy aż składniki się połączą tworząc jednolitą masę. Pod koniec dorzucamy suszoną żurawinę, mieszamy jeszcze z dwa razy.
Masę przekładamy do naszych pokruszonych herbatników. Całość mieszamy łyżką.
Następnie wykładamy naszą masę do jednorazowej formy. Wyrównujemy całość łyżką i odstawiamy by masa przestygła. Następnie całość wkładamy do lodówki (lub na chwilę do zamrażalnika).
W tym czasie podgrzewamy śmietankę (na małym ogniu). Do ciepłej dodajemy posiekaną mleczną czekoladę (u mnie pastylki belgijskiej czekolady), mieszamy aż czekolada się rozpuści i ładnie połączy ze śmietanką. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki przyprawy do pienika, mieszamy.
Wyciągamy formę z lodówki i oblewamy naszą polewą. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy polewa przestygnie układamy pierniczki lekko wciskając je w polewę.
Wkładamy naszą krajankę do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem wyciągamy z formy (starczy przekroić boki jednorazowej foremki lub w przypadku zwykłej formy wyciągnąć całą krajankę wraz z papierem do pieczenia).
Kroimy ostrym nożem na kawałki.
Smacznego
Wygląda mega smacznie 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Wygląda to mega apetycznie 🙂 uwielbiam pierniki i w ogóle ten przepis jest dość fajny 🙂
Dziękuję i polecam 😀