Surówka z młodej kapusty Dziś przepis na klasyczny dodatek do drugiego dania. Pyszna i prosta w przygotowaniu surówka z młodej kapusty. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam młodą kapustę. Najczęściej przygotowuję z jej udziałem surówki. Ale polecam Wam też pyszny bigos z młodej kapusty lub łazanki z młodą kapustą.
Rada: Jeśli lubicie taką surówkę z młodej kapusty śmiało możecie też wzbogacić o drobno posiekany koperek.
Składniki:
- pół małej główki młodej kapusty
- 3 małe marchewki
- 1 większe jabłko
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżki soku z limonki lub sok z cytryny
- sól i pieprz czarny mielony do smaku
Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkujemy.
Marchewki i jabłko obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do naszej kapusty.
Do składników dodajemy olej, sok z limonki (osobiście wolę bardziej niż sok z cytryny) i olej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy składniki (najlepiej ręką, lekko ugniatając przy tym kapustę). Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku lub dodajemy soku z limonki lub cytryny.
Smacznego
Mmm takie coś, to ja lubię 🙂
😀
Lubię takie surówki.
😀