Surówka z młodej kapusty z koperkiem
Pyszna, lekka, świeża. Surówka z młodej kapusty to idealny dodatek do drugiego dania. U mnie w sezonie obowiązkowo na stole. Dziś przepis na wersję podstawową z koperkiem. Oczywiście taką surówkę z młodej kapusty można też wzbogacić o inne dodatki, np. jabłko, startą rzodkiewkę itd.
Uwielbiam takie surówki, a Wy?
Jeśli szukacie innych przepisów na młodą kapustą spróbujcie np. tych:
Surówka z młodej kapusty – jak zrobić?
Składniki:
- pół główki młodej kapusty (około 500 g)
- 2 średnie marchewki
- pół pęczka koperku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oleju
- 1 mała łyżeczka cukru
- sól (około pół łyżeczki) i świeżo mielony pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkujemy.
Dodajemy do niej obrane i starte na grubych oczkach marchewki, posiekany koperek, sok z cytryny, olej, cukier i doprawiamy całość do smaku.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Surówkę schładzamy w lodówce przez około 20 minut. Po tym czasie próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku i/lub dodajemy więcej soku z cytryny.
Surówkę można już podawać, choć nam najlepiej smakuje następnego dnia. Surówkę przechowujemy w lodówce.
Smacznego