Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Pyszna, lekka, świeża. Surówka z młodej kapusty to idealny dodatek do drugiego dania. U mnie w sezonie obowiązkowo na stole. Dziś przepis na wersję podstawową z koperkiem. Oczywiście taką surówkę z młodej kapusty można też wzbogacić o inne dodatki, np. jabłko, startą rzodkiewkę itd.

Uwielbiam takie surówki, a Wy?

Jeśli szukacie innych przepisów na młodą kapustą spróbujcie np. tych:

Surówka z młodej kapusty – jak zrobić?


Składniki:

  • pół główki młodej kapusty (około 500 g)
  • 2 średnie marchewki
  • pół pęczka koperku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oleju
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • sól (około pół łyżeczki) i świeżo mielony pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:

Kapustę drobno szatkujemy.

Dodajemy do niej obrane i starte na grubych oczkach marchewki, posiekany koperek, sok z cytryny, olej, cukier i doprawiamy całość do smaku.

Wszystko dokładnie mieszamy.

Surówkę schładzamy w lodówce przez około 20 minut. Po tym czasie próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku i/lub dodajemy więcej soku z cytryny.

Surówkę można już podawać, choć nam najlepiej smakuje następnego dnia. Surówkę przechowujemy w lodówce.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz