Surówka z kapusty z papryką i ogórkiem

Surówka z kapusty z papryką i ogórkiem

Dziś mam dla Was kolejny przepis na szybką surówkę z białej kapusty. Surówka z kapusty z papryką i ogórkiem to pyszny dodatek do drugiego dania. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Kilka chwil i surówka gotowa. Moja rodzina ją bardzo lubi. Polecam podać ją np. do schabu w sosie własnym i gotowanych ziemniaków. Spróbujcie.

Składniki:

  • 1/3 główki białej kapusty
  • pół czerwonej papryki
  • 1 jabłko
  • 2 ogórki konserwowe – u mnie Moryń
  • 2 czubate łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 pełna łyżka majonezu czosnkowego (zamiennie zwykły + 0,5 ząbka startego czosnku, czosnek można też całkowicie pominąć)
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 0,5 łyżeczki chrzanu Moryń
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski.

Do kapusty dodajemy starte na tarce na dużych oczkach ogórki, posiekany szczypiorek, startą na dużych oczkach paprykę, majonez, chrzan i jogurt.

Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.

Mieszamy składniki w misce. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz