Surówka z kapusty z papryką i ogórkiem
Dziś mam dla Was kolejny przepis na szybką surówkę z białej kapusty. Surówka z kapusty z papryką i ogórkiem to pyszny dodatek do drugiego dania. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Kilka chwil i surówka gotowa. Moja rodzina ją bardzo lubi. Polecam podać ją np. do schabu w sosie własnym i gotowanych ziemniaków. Spróbujcie.
Składniki:
- 1/3 główki białej kapusty
- pół czerwonej papryki
- 1 jabłko
- 2 ogórki konserwowe – u mnie Moryń
- 2 czubate łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 pełna łyżka majonezu czosnkowego (zamiennie zwykły + 0,5 ząbka startego czosnku, czosnek można też całkowicie pominąć)
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 0,5 łyżeczki chrzanu Moryń
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski.
Do kapusty dodajemy starte na tarce na dużych oczkach ogórki, posiekany szczypiorek, startą na dużych oczkach paprykę, majonez, chrzan i jogurt.
Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy składniki w misce. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.
Smacznego