Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym Prosta, szybka, pyszna surówka z kapusty pekińskiej. Dziś w wersji z ogórkiem kiszonym. Jeśli jeszcze takiej nie jedliście, to szczerze polecam. Idealna do drugiego dania lub od tak. Przyznam Wam szczerze, że ja ją uwielbiam i potrafią zjeść jej naprawdę dużo. Spróbujcie.
Składniki:
- pół kapusty pekińskiej
- 2 ogórki kiszone
- pół małej czerwonej cebuli
- 1 czubata łyżka posiekanego koperku
- 3 marchewki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy do miski. Marchewki obieramy i ścieramy na większych oczkach (ja używam do wszystkiego szatkownicy Hebel V5 PowerLine Borner Polska), dodajemy starte ogórki kiszone, startą cebulę i posiekany koperek. Całość doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy majonez i jogurt i mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku. Surówkę najlepiej przygotować wcześniej i odstawić w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły.
Smacznego
Kapusta pekińska i ogórki kiszone – fajne połączenie na zimę. Surówka bogata w witaminę C 🙂 Zamieniłabym jedynie majonez na coś innego…
Majonez można śmiało zastąpić jogurtem 🙂
Bardzo fajna surówka z kapusty pekińskiej a zarazem bardzo smaczna.Rodzinka była dzisiaj zaskoczona że można połączyć ogórka kiszonego z kapustą pekińską. Smakowała wszystkim i zażyczyli sobie częściej ją 🙂 Zwykły jogurt naturalny i majonez zastąpiłam jogurtem naturalnym typu greckiego.