Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej

Dziś zostawiam Wam przepis na jedną z moich ulubionych surówek do obiadu. Surówka z kapusty pekińskiej. Przepis jest bardzo prosty, a składniki na tą surówkę możecie kupić praktycznie przez cały rok. Taka surówka z pekinki pasuje praktycznie do każdego drugiego dania. Polecam.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?

  Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • pół kapusty pekińskiej
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 pełna łyżka gęstego jogurtu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka soku z limonki (zamiennie może być sok z cytryny)
  • mała szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy i dodajemy do miski.

Do kapusty dodajemy obrane i starte na dużych oczkach marchewki. Wszystko solimy (szczypta soli). Ugniatamy ręką. Odstawiamy na 5 minut.

Dodajemy obrane i starte na dużych oczkach jabłko, posiekany szczypiorek, sok z limonki i szczyptę cukru i mieszamy.

Na koniec dodajemy majonez, jogurt i doprawiamy całość do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Wszystko dokładnie mieszamy. Próbujemy.

Smacznego

Dodaj komentarz