Surówka z kapusty pekińskiej
Dziś zostawiam Wam przepis na jedną z moich ulubionych surówek do obiadu. Surówka z kapusty pekińskiej. Przepis jest bardzo prosty, a składniki na tą surówkę możecie kupić praktycznie przez cały rok. Taka surówka z pekinki pasuje praktycznie do każdego drugiego dania. Polecam.
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?
- pół kapusty pekińskiej
- 2 marchewki
- 2 łyżki majonezu
- 1 pełna łyżka gęstego jogurtu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 jabłko
- 1 łyżka soku z limonki (zamiennie może być sok z cytryny)
- mała szczypta cukru
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy i dodajemy do miski.
Do kapusty dodajemy obrane i starte na dużych oczkach marchewki. Wszystko solimy (szczypta soli). Ugniatamy ręką. Odstawiamy na 5 minut.
Dodajemy obrane i starte na dużych oczkach jabłko, posiekany szczypiorek, sok z limonki i szczyptę cukru i mieszamy.
Na koniec dodajemy majonez, jogurt i doprawiamy całość do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Wszystko dokładnie mieszamy. Próbujemy.
Smacznego


