Surówka z czerwonej kapusty ze szczypiorkiem i marchewką Pyszna, prosta w przygotowaniu surówka do drugiego dania. U nas najczęściej w towarzystwie kotletów z piersi z kurczaka lub naszych ulubionych pulpecików w sosie pomidorowym (przepis znajdziecie tutaj). Polecam Wam spróbować. Szukając innych przepisów na pyszne surówki zajrzyjcie tutaj.
Do przygotowania surówki użyłam szatkownicy Hebel V5 PowerLine Borner Polska.
Składniki:
- pół główki czerwonej kapusty (lub ciut więcej)
- 2 marchewki
- pęczek szczypiorku
- około 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkujemy. Posypujemy solą, ugniatamy ręką i odstawiamy na 15 minut.
Następnie do naszej czerwonej kapusty dodajemy starte (obrane) marchewki, drobno posiekany szczypiorek (cały pęczek) i majonez (najpierw mniejszą ilość). Całość doprawiamy do smaku pieprzem, mieszamy. Próbujemy. Opcjonalnie dodajemy majonezy i/lub doprawiamy.
Surówkę najlepiej włożyć jeszcze na parę minut do lodówki, aby wszystkie smaki przeszły.
Podajemy do obiadu.
Smacznego