Na moim blogu znajdziecie najróżniejsze surówki idealne do drugiego dania. Ale myślę, że nigdy ich nie za wiele. Ja osobiście lubię różnorodność 🙂 Dziś zapraszam Was na pyszną surówkę z czerwonej kapusty w dość nietypowym połączeniu, bo z kalarepą i zielonym ogórkiem. Uwielbiam łączyć moje ulubione smaki i tworzyć z nich wspaniałe surówki, w sam raz do kotletów. Spróbujcie.
Składniki:
- 1/2 małej czerwonej kapusty
- 1 mała kalarepa
- 1 ogórek gruntowy
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- 3/4 łyżki oleju lnianego (u mnie Woj-len)
- 2 łyżki lekkiego jogurtu typu greckiego
- sól i pieprz do smaku
- odrobina cytryny (można pominąć)
Przygotowanie:
Kalarepę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Do kalarepy dodajemy poszatkowaną czerwoną kapustę. Całość solimy, lekko wygniatamy ręką i odstawiamy na 10 minut.
Następnie dodajemy pociętego w półplasterki ogórka, posiekany szczypiorek, olej lniany, jogurt, kilka kropel cytryny (należy używać jej ostrożnie, najpierw dodajcie minimalną ilość np. 3 krople) i pieprz. Całość mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy.
Surówka najlepiej smakuje, gdy schłodzimy ją w lodówce.
Surówka z czerwonej kapusty z kalarepą i zielonym ogórkiem
Smacznego
Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
Pyszna suróweczka kochana 🙂
Uwielbiam takie surówki 🙂
Ciekawa propozycja na smaczny dodatek do obiadu 😉
Dziękuję 🙂
Świetna surówka :))
Dziękuję 🙂
Pycha surówka do obiadku – mniam 🙂 Uwielbiam takie. Od dziecka mam do nich sentyment 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ja również 😉