Surówka z czerwonej kapusty z czosnkową nutą

Surówka z czerwonej kapusty z czosnkową nutą Prosta, pyszna surówka, którą można przygotować w kilka minut. Minimalna ilość składników. Taka surówka z czerwonej kapusty z czosnkową nutą idealnie pasuje do najróżniejszych mięsnych sosów. Choć oczywiście można ją podać do dowolnego drugiego dania lub zjeść od tak. Surówka jest nie tylko prosta, ale też i zdrowa. Spróbujcie, polecam.

Szukając innych przepisów na pyszne surówki zajrzyjcie tutaj.

Składniki:

  • 0,5 główki małej czerwonej kapusty
  • 3 pełne łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki płynnego miodu – u mnie wielokwiatowy
  • sól i pieprz do smaku
  • Bio olej słonecznikowy tłoczny na zimno o smaku czosnku SemCo
  • 4-5 kropli soku z cytryny
  • opcjonalnie nieduża ilość jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Kapustę drobno szatkujemy. Lekko solimy i ugniatamy rękami. Odstawiamy na bok na kilka minut.

Następnie dodajemy miód, dokładnie mieszamy składniki. Kolejno dodajemy posiekany szczypiorek, niewielką ilość pieprzu, sok z cytryny i delikatnie polewamy całość olejem. Mieszamy, próbujemy i opcjonalnie dodajemy oleju lub doprawiamy do smaku.

Uwaga: Jeśli surówka wyda ci się za ostra (dodasz np. ciut za dużo oleju) można ją złagodzić poprzez dodanie niewielkiej ilości jogurtu naturalnego.

Surówka najlepiej smakuje po schłodzeniu.

Polecam oleje tłoczone na zimno smakowe SemCo Świetnie wzbogacają smak różny potraw.

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi